Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Bazar polovnih udžbenika od 25. avgusta do 1. oktobra
Bazar polovnih udžbenika

Bazar polovnih udžbenika od 25. avgusta do 1. oktobra

U Kosovskoj ulici biće otvoren Bazar polovnih udžbenika od 25. avgusta do 1. oktobra.

Na tridesetak štandova, uz zatvorenu ulicu i zabranu parkiranja, Opština Stari grad je omogućila i prodavcima i roditeljima da prodaju i kupuju polovne udžbenike i knjige na legalan način, najavile su Večernje novosti.

Trenutno se na nekoliko lokacija u Beogradu pa i u Kosovskoj već prodaju polovni udžbenici.

Prodavci će morati da zakupe mesta a inspekcija i komunalna policija kontrolisaće prodaju.

Kosovska će biti zatvorena za saobraćaj od Nušićeve do Vlajkovićeve i od Vlajkovićeve do Takovske nekoliko dana pre zakazanog otvaranja.

Trampa polovnih udžbenika – dva za jedan

U međuvremenu, prodaja knjiga odvija se i iz gepeka automobila i kombija koji su ovde parkirani tokom cele godine.

– Nema kupaca, „rasterale“ ih ove vrućine – žali se jedan od prodavaca. – Posla bude od početka avgusta, a oni koji bi da proberu knjige, dođu još u julu. Ove godine, čini se, najviše posla imaćemo početkom septembra. Sada se roditelji još raspituju i upoređuju cene.

Korišćeni udžbenici prodaju se i na 40 štandova postavljenim na Trgu Nikole Pašića još početkom meseca. Ni prodavci koji su se ovde smestili još nemaju puno posla. Brine ih i otvaranje bazara u Kosovskoj, koji će im, kako kažu, „odvesti“ mušterije.

– Sve se uglavnom svodi na zamenu udžbenika, željena knjiga za dve stare – priča Goran Pantović, koji je već decenijama u ovom poslu. – Kada donesu ceo komplet udžbenika, novi može da se dobije uz doplatu od oko 3.000 dinara. Cene polovnih knjiga se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu, ali je roditeljima skupo i kada im kažemo da je udžbenik koji u knjižari košta 900 dinara kod nas 500.

Najskuplje su knjige za jezike, ali se polovne zajedno sa radnom sveskom mogu naći od 600 do 800 dinara, što je upola jeftinije. Ostali udžbenici koštaju od 300 do 500 dinara, u zavisnosti od izdavača.

Ušteda i do 50 odsto

– Kupovinom polovnih udžbenika uštedimo od 50 do 80 odsto – priča Jasna Ljubišić, mama jednog sedmaka. – Komplet novih udžbenika za njega košta 16.000, a gde su još sveske i pribor. Zato kupujemo polovne, koje će nas koštati upola manje. Dete neće ništa lošije učiti iz već korišćenih knjiga. Ipak, knjige nikada ne menjamo, jer nekada za jednu novu preprodavci traže da im damo tri stare.