Naslovna » Izlasci » Festivali » Beograd svetlosti 2017: Iluzije
Beograd svetlosti 2017: Iluzije
Beograd svetlosti 2017: Iluzije

Beograd svetlosti 2017: Iluzije

Deveta manifestacija Beograd svetlosti sa temom „Iluzije“ biće održan od 4. do 10. septembra u Kulturnom centru Grad.

U nedelji posvećenoj kulturi svetla publika će uživati u izložbi i radionicama, a ove godine Beograd svetlosti ima posebnu privilegiju i čast da bude domaćin osnivanja Nacionalnog komiteta Srbije za proslavu Međunarodnog dana svetlosti.

Beograd svetlosti 2017 biće otvoren izložbom radova dva istaknuta umetnika, Folrada Kučera i Predraga Caranovića. Nemački umetnik Folrad Kučer (Vollrad Kutscher), prepozntaljiv po neobičnom umetničkom senzibiltetu i radovima u kojima je ponavljajući subjekt uzajamna relacija slika i imaginacije, predstaviće se radom „Shining Role Models“. Srpski umetnik Predrag Caranović, majstor iluzije, svetla i tame, izložiće skulpturu „Mrtva priroda“, osmišljenu za ovu izložbu.

Sa kreativne i ujedno, edukativne i naučne strane „Svetlucanje“, program radionica posvećen deci i mladima, ove godine će se specijalno baviti eksprimentima sa vizulenim efektima i projekcijama, istraživanjem fenomena perzistencije vida i optičkih iluzija.

Povodom predstojećeg proglašenja Međunarodnog dana svetlosti koji je usvojio UNESCO, ove godine poseban fokus Beograda svetlosti je osnivanje organizacionog jezgra Nacionalnog komiteta Srbije za obeležavanje Međunarodnog dana svetlosti.

Beograd svetlosti 2017 – program

Izložba „Iluzije“
4. (20.00) – 10. septembar, Velika galerija KC Grad

Međunarodni dan svetlosti u Srbiji – Osnivanje Nacionalnog komiteta
6. septembar (17.00), Velika galerija KC Grad

Svetlucanje
10. septembar (15.00), KC Grad

Beograd svetlosti postoji od 2008. godine kao jedinstveni događaj posvećen razvoju i širenju kulture svetlosti. Organizovanjem izložbi i umetničkih intervencija u urbanim prostorima, edukativnih radionica, stručnih predavanja i programa namenjenih kako profesionalcima, tako deci i mladima, Beograd svetlosti razvija autentične kreativne i eksperimentalne prakse i podstiče uspostavljanje platforme za otvorene debate na temu osvetljenja i svetlosti i umetničkog izraza.

Glavni cilj Beograda svetlosti je razvoj multidisciplinarne platforme u Beogradu i Srbiji za promociju kulture svetlosti koja ohrabruje diskusiju, međunarodnu saradnju, integraciju i interdisciplinarnu razmenu iskustva i znanja u domenima naučnih istraživanja, savremenih vizuelnih umetnosti, arhitekture i dizajna.

Više informacija OVDE.