Naslovna » Izlasci » Festivali » Dvodnevni festival joge na Adi Ciganliji

Dvodnevni festival joge na Adi Ciganliji

Narednog vikenda, u subotu 5. i nedelju 6. avgusta, na Adi Ciganliji će biti održan Međunarodni festival joge Srbija 2017.

Manifestaciju organizuju, osmi put, Joga savez Srbije, Beogradski i Vojvođanski joga savez, uz pokroviteljstvo Evropske joga federacije.

Najavljen je susret učitelja i instruktora joge iz sveta i iz Srbije, koji će predstaviti različite stilove i pristupe praktikovanju joge. Posebna pažnja će biti usmerena na prezentaciju trenutno najpopularnijeg stila joge u svetu, art joge similiris, koju će izvesti revijalni sastav Joga saveza Srbije.Za dž

Festival joge se održava u popodnevnim satima, na centralnim tribinama (ispred restorana Jezero-Azaro) i oba dana počinje u 17.30 časova.

Za sve zainteresovane građane ulaz je besplatan.

Joga filozofija podstiče kreiranje zdravog životnog stila koji se ogleda u negovanju i oplemenjivanju svakodnevice. Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), tehnikama koncentracije, tehnikama relaksacije, ali i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj prevenciji, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi, usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

U Srbiji, joga praksa je obuhvaćena zakonskim propisima o sportu, ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu. U drugim evropskim zemljama, osim ovih određenja, joga se prepoznaje kao svojevrstan kulturološki fenomen pa ministarstva kulture delove joga prakse prepoznaju kao svojevrsne programe kulturne animacije.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.