Naslovna » Izlasci » Festivali » Dvodnevni festival joge na Adi Ciganliji

Dvodnevni festival joge na Adi Ciganliji

Narednog vikenda, u subotu 5. i nedelju 6. avgusta, na Adi Ciganliji će biti održan Međunarodni festival joge Srbija 2017.

Manifestaciju organizuju, osmi put, Joga savez Srbije, Beogradski i Vojvođanski joga savez, uz pokroviteljstvo Evropske joga federacije.

Najavljen je susret učitelja i instruktora joge iz sveta i iz Srbije, koji će predstaviti različite stilove i pristupe praktikovanju joge. Posebna pažnja će biti usmerena na prezentaciju trenutno najpopularnijeg stila joge u svetu, art joge similiris, koju će izvesti revijalni sastav Joga saveza Srbije.Za dž

Festival joge se održava u popodnevnim satima, na centralnim tribinama (ispred restorana Jezero-Azaro) i oba dana počinje u 17.30 časova.

Za sve zainteresovane građane ulaz je besplatan.

Joga filozofija podstiče kreiranje zdravog životnog stila koji se ogleda u negovanju i oplemenjivanju svakodnevice. Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), tehnikama koncentracije, tehnikama relaksacije, ali i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj prevenciji, kao i rehabilitaciji. Prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod. Koriste se i kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostavljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi, usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

U Srbiji, joga praksa je obuhvaćena zakonskim propisima o sportu, ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu. U drugim evropskim zemljama, osim ovih određenja, joga se prepoznaje kao svojevrstan kulturološki fenomen pa ministarstva kulture delove joga prakse prepoznaju kao svojevrsne programe kulturne animacije.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković