Naslovna » Izlasci » Akcije » Kampanja „JA u centru pažnje“ na Adi Ciganliji

Kampanja „JA u centru pažnje“ na Adi Ciganliji

U subotu, 26. avgusta od 11.00 na Adi Ciganliji Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike organizovaće javnu manifestaciju u okviru kampanje „JA u centru pažnje“.

Na početku šetališne staze na novobeogradskoj strani, sa desne strane na Adi Ciganliji prikupljaće se ocene i komentari građanki i građana o kvalitetu javnih usluga u Srbiji.

Odgovori prikupljeni u subotu na Adi Ciganliji, biće korišćeni za izradu predloga koje nadležna ministarstva i institucije mogu da koriste u cilju poboljšanja javne uprave i javnih usluga.

Slične manifestacije već su organizovane u više gradova i opština širom Srbije, u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Lazarevcu, Valjevu, Subotici, Kraljevu, Novom Pazaru, Nišu, Pirotu, Beloj Palanci, Kruševcu, Novom Sadu, Leskovcu i Zaječaru

Održano je i 25 različitih javnih skupova posvećenih kvalitetu javnih usluga prvenstveno u oblasti zdravstva. Više od 3000 građanki i građana Srbije do sada se uključilo u kampanju i dobilo priliku da svojim svedočenjima o javnim uslugama koje su tražili, utiču na poboljšanje njihovog kvaliteta u sklopu šire reforme javne uprave u Srbiji.

JA u centru pažnje: Nedostaje transparentnost i blagovremeno informisanje

Generalno zapažanje iz do sada prikupljenih odgovora je da nedostaje transparentnost i blagovremeno informisanje korisnika usluga, odnosno građana.

Građani ističu potrebu da budu redovno i tačno informisani, ali i da im bude omogućena dvosmerna komunikacija sa javnom upravom, što podrazumeva postojanje efikasnih mehanizama kontrole kvaliteta usluga.

Iskustva se mogu podeliti i preko portala mojauprava.rs, a fokus kampanje je na uslugama sa kojima građani najčešće susreću – u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, administrativnoj službi policije i pri upisu dece u vrtiće, predškolske ustanove i osnovne škole.