Naslovna » Izlasci » Izložbe » KCB: Izložba „Male priče“ Dejvida Linča
Dejvid Linč (foto: Din Harli)
Dejvid Linč (foto: Din Harli)

KCB: Izložba „Male priče“ Dejvida Linča

Ekskluzivno, od 1. (20.00) do 30. septembra u Kulturnom centru Beograda biće otvorena izložba „Male priče“ kultnog američkog reditelja Dejvida Linča.

Dok svet već uživa u trećoj sezoni serije „Twin Peaks“ i iznova odaje počast Linčovom delu Kulturni centar Beograda je odlučio da kao jedan od ključnih programa u godini svog 60. jubileja posveti ovom izuzetnom, ne samo filmskom nego i likovnom/vizeulnom stvaraocu, ističući tako oblasti u kojima je dominantno prepoznatljivo njegovo delo.

Širom sveta Dejvid Linč promoviše „Twin Peaks“ ali i dokumentarni film „Dejvid Linč: Umetnički život“ koji je premijerno prikazan na 73. Venecijanskom filmskom festivalu.

Iako su pojedini domaći mediji najavili Linčov dolazak u Beograd – to još nije potvrđeno.

Male priče – fotografije

Izložbu „Male priče“ čini 56 crno-belih fotografija velikog formata sa svim odlikama njegovih filmova: čudesno preplitanje realnih referenata i fantazmagoričnih intervencija i kompozicija.

Ovom izuzetnom i konzistentno osmišljenom izložbom želja je da se pruži uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo s kojim srpska javnost nije imala prilike da se upozna za razliku od njegovog kinematografskog opusa, koji ima kultni status.

„Male priče“, koje su producirali Galerija Item iz Pariza i Evropska kuća fotografije, u kojoj je izložba premijerno prikazana 2014, ekskluzivno će, po autorovoj želji, biti prikazana samo u sva tri galerijska prostora KCB-a (Likovna galerija, Artget, Podroom) i nigde drugde u okruženju.

Izložbu će pratiti brojni programi: predavanja, tematska vođenja stručnjaka/stvaralaca iz različitih oblasti, eduaktivno-kretaivne radionice za srednjoškolce i mlađu studentsku populaciju i filmski program.

Dejvid Linč – ukratko

Dejvid Linč (David Keith Lynch, Mizula/Montana, SAD, 1946) je američki filmski i televizijski reditelj, vizuelni umetnik, muzičar i glumac.

Poznat po svojim nadrealnim filmovima, Linč je razvio svoj jedinstveni vizualni stil. Filmove Dejvida Linča karakteriše nadrealistički pristup, odnosno specifičan aranžman sekvenci, na granici sna i jave, koje se često preklapaju, tako da je teško razdvojiti realno od irealnog. Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova stekli su reputaciju da gledaoce „zastrašuju, vređaju i dovode u zabunu“.

Muzika u njegovim filmovima je veoma pažljivo izabrana i često stvarana za svaki film na bazi montaže i ritma sekvenci slika.

Kada govori o svom stvaralaštvu, sam Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg „drugog ja“, naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja.

Uporedo s radom na filmu koji odlikuje značajna likovnost, Linč se bavio i vizuelnom umetnošću, koju je kratko i studirao na Pennsylvania Academy of Fine Arts u Filadelfiji. Njegova dela iz oblasti vizuelnih umetnosti izlagana su u najprestižnijim muzejima i galerijama širom sveta i deo su brojnih i značajnih javnih i privatnih kolekcija. (danubeogradu.rs)