Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Tango Jazz Quartet iz Argentine 9. avgusta u Beogradu

Tango Jazz Quartet iz Argentine 9. avgusta u Beogradu

Centar lepih umetnosti Guarnerius ponovo je domaćin koncerta koji će u sredu 9. avgusta za beogradsku publiku održati Tango Jazz Quartet.

Svetski poznat argentinski sastav je, podsećamo, prošle godine, takođe u avgustu, nastupio u Guarnerius-u, a njihova kombinacija tango i džez umetničkih stilova izazvala je veliku pažnju domaćih ljubitelja muzike.

Koncert počinje u 20 časova.

Cena ulaznice je 700 dinara.

Tango Jazz Quartet predvodi saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenich, a sve je počelo kada je on odlučio da oživi plesne večeri uz učešće tango orkestara i džez bendova, poznatih pod nazivom „Típica y jazz”, po kojima je Buenos Ajres nekada bio čuven. U svom bavljenju džezom i tangom, koji imaju dosta sličnosti, Gustavo je otkrio i jedan aspekt koji čini razliku između ova dva žanra – improvizaciju. Zbog toga je 2000. godine započeo traganje za načinima da uspešno spoji ova dva muzička stila. Više godina je teorijski i praktično izučavao tango: svirao je u različitim kamernim formacijama s iskusnim muzičarima, učeći od njih o tajnama tanga.

Godine 2005. osniva kvartet „Tango Jazz”. Tokom naredne dve godine muzičari su se često smenjivali u ansamblu da bi 2007. bila stvorena konačna, pa i današnja, formacija kvareta, koja nailazi na fantastične reakcije kod publike i stručne kritike, a koju čine Gustavo Firmenich – tenor saksofon i klarinet, Alejandro Beelmann – bubnjevi, Federico Hilal – bas i Horacio Acosta – klavir.

Svirajući najpre širom Argentine i stičući brojne ljubitelje, od 2011. godine osvajaju i evropsku muzičku scenu nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj. Godine 2014. kvartet je imao veliku svetsku turneju, koja je trajala gotovo dva meseca. Muzičko putovanje ova četiri muzičara započelo je tada u Sjedinjenim Američkim Državama, pa se dalje kretalo po evropskim zemaljama sve do Rusije i Sibira, a završeno je nastupom u Kini.

„Ovo je prvi put da sam čuo neverovatnu fuziju džeza i tanga koja ima smisla i zvuči savršeno“, izjavio je čuveni džez harmonikaš Rišar Galijano, dodajući da su uplitanje bubnjeva u tango, kao i način na koji su melodije tretirane, s puno obzira i poštovanja, ostavili na njega najveći utisak. Do danas, kvartet je objavio četiri kompakt-diska.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković