Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Peter Handke

U bioskopima: Peter Handke

Dokumentarni film „Peter Handke“, čija je tema život i delo poznatog austrijskog književnika, u beogradskim bioskopima je od četvrtka, 24. avgusta.

Režiju i scenario potpisuje nemačka autorka Korina Belc, koja je uspela da prikaže put Petera Handkea od dana kada se kao mladić iz austrijskog sela probio na književnu scenu, do njegovog sadašnjeg života u predgrađu Pariza.

Kroz intervjue, izjave, i arhivske snimke, rediteljka prenosi život i misli poznatog umetnika. Empatičan i inspirativan film govori o percepciji stvarnosti i načinu na koji se ona pretvara u umetničko delo, postavljajući pitanja o tome kako treba živeti.

Dokumentarni portret Petera Handkea sniman je više od tri godine. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Lokarnu u avgustu 2016. U filmu se pojavljuju Peter Handke i njegove ćerke, Amina Handke i Leokadija Handke.

Korina Belc je dokumentaristkinja, scenaristkinja, i autorka dečijih knjiga. Proslavila se dokumentarnim portretom „Gerhard Richter Painting“ (2011), koji je dobio Nemačku filmsku nagradu 2012. godine.

Film „Peter Handke“ prikazuje se u bioskopima Tuckwood, Akademija 28, Fontana i Dvorana Kulturnog centra Beograda.

(danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: Peter Handke: In the Woods, Might Be Late / Peter Handke. Dužina trajanja filma: 89 minuta. Žanr: dokumentarni. Država i godina proizvodnje: Nemačka / 2016. Režija: Corinna Belz.