Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Slava
U bioskopima: Slava

U bioskopima: Slava

Pobednik 31. Filmskog festivala Herceg Novi, bugarska drama „Slava“, prikazivaće se od 10. avgusta u bioskopima.

Film „Slava“ je drama reditelja Kristine Groževe i Petra Valčanova, koji su, takođe, napisali scenario za film. Ovo je drugo ostvarenje u njihovoj „trilogiji filmova inspirisanih novinskim naslovima“, koja istražuje teme kao što su korupcija, klasne razlike i ruralno-urbana podela u savremenom društvu.

Slavljen kao heroj vlasti gladne propagande, glavni lik ove drame postaje pijun birokratskog sistema.

Radnik na železnici, Canko Petrov, pronalazi milion leva na železničkoj pruzi. On odlučuje da čitavu sumu novca vrati u policiju, a država ga nagrađuje s novim ručnim satom, koji ubrzo posle toga prestaje da radi. U međuvremenu, Julija Staikova, direktor PR sektora u Ministarstvu saobraćaja, gubi Petrov stari „Slava“ sat, koji je nasledio od oca. Tu počinje njegova očajnička borba da povrati svoj stari sat, kao i svoje dostojanstvo.

Na 31. Filmskom festivalu Herceg Novi filmu „Slava“ pripale su čak četiri nagrade: Gran pri za najbolji film, „Zlatne mimoze“ za scenario, i žensku ulogu (Margita Goševa), kao i nagrada filmskih kritičara FEDORA.

Film je ukupno osvojio više od 30 nagrada od čega izdvajamo one za najbolji film na filmskim festivalima u Lokarnu i Sofiji. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.