Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Štefan Cvajg: Zbogom Evropi
U bioskopima: Štefan Cvajg: Zbogom Evropi

U bioskopima: Štefan Cvajg: Zbogom Evropi

Od 3. avgusta u bioskopima će se prikazivati drama „Štefan Cvajg: Zbogom Evropi“.

Autorski delo Marije Šrader film je o godinama egzila u životu Štefana Cvajga, jednog od najčitanijih pisaca na nemačkom jeziku svoga vremena – između Buenos Ajresa, Njujorka i Brazila.

Kao jevrejski intelektualac, Štefan Cvajg pokušava da zauzme odgovarajući stav prema događajima u nacističkoj Nemačkoj, usput tražeći dom u novom svetu.

Ovaj vizuelno zapanjujući i emotivno moćan film istražuje šta znači biti izbeglica, a rediteljka postavlja teško pitanje – da li reći naglas svoj stav ili je bolje ćutati u teškim vremenima tiranije.

Film je osvojio Bavarsku filmsku nagradu za najbolju režiju, Nagradu nemačkih filmskih kritičara za fotografiju i za glavnu mušku ulogu, kao i Austrijsku filmsku nagradu za najbolju scensku šminku. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: Stefan Zweig: Farewell to Europe / Štefan Cvajg: Zbogom Evropi. Dužina trajanja filma: 106 minuta. Žanr: drama. Države i godina proizvodnje: Austrija, Nemačka, Francuska / 2016. Režija i scenario: Maria Schrader. Uloge: Barbara Sukowa, Tómas Lemarquis, Charly Hübner.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.