Naslovna » Izlasci » Festivali » 14. Balkanima od 3. do 7. oktobra
14. Balkanima
14. Balkanima

14. Balkanima od 3. do 7. oktobra

U Domu kulture „Studentski grad“ od 3. do 7. oktobra biće održan 14. Evropski festival animiranog filma – Balkanima.

Najveći beogradski festival animacije sa međunarodnim renomeom i ove godine donosi atraktivne i vizuelno bogate animirane filmove.

Umetnička direktorka festivala Iva Ćirić od oko 400 filmova koji su pristigli na konkurs odabrala je 100 najnovijih animiranih filmova iz 30 evropskih zemalja.

„Ježeva kuća“ na otvaranju

Film koji će otvoriti festival je „Ježeva kuća„, lutka-film rađen po slavnoj priči Branka Ćopića rediteljke Eve Cvijanović, u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobo studija.

Desetominutni animirani film „Ježeva kuća“ verno sledi slavni tekst Branka Ćopića i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel. Muziku u filmu potpisuje Darko Rundek.

Takođe, publika će imati prilike da na Balkanimi vidi novi film višestruko nagrađivane slovenačke autorke Špele Čadež „Noćna ptica„, novi film Maura Karara „59 sekundi„, Albera Vaskeza „Dekoracija„, Izabele Plućinske „Veče„, Tomasa Sivinskog „Slučaj Močarski„, Kintis Lundgren „Manivald“ i druge.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazana dva srpska animirana filma – „U plavom ključu“ Jelene Bešir (premijera) i film „Bio dvaput jedan kralj“ autora Vojina Vasovića.

Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radiće u sastavu: Andrej Kulev (Bugarska), Mihaela Majcen Marinić (Hrvatska) i Nikola Majdak mlađi (Srbija). U okviru takmičarskog programa biće prikazana 32 animirana filma iz 15 zemalja.

Pet srpskih diplomskih studentskih filmova imaće premijeru na festivalu. Filmovi su napravljeni na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetu Animacija.

Međunarodni žiri za studentski takmičarski program biće Mihaela Miler (Švajcarska), Mladen Đukić (BiH) i Aleksandra Jovanić (Srbija). U okviru studentskog takmičarskog programa biće prikazana 44 animirana filma.

14. Balkanima – Prateći program

14. Balkanima biće otvorena u utorak, 3. oktobra od 19.30, izložbom „Animirani dnevnik – GIF animacije“ autora Vuka Palibrka u Velikoj galeriji DKSG.

U Galeriji DKSG od 19.00 biće otvorena izložba „Electric Summer Days“ Aleksandre Jovanić, multimedijalne umetnice i profesorke na Fakultetu likovnih umetnosti. Za dobro raspoloženje na otvaranju biće zadužen gudački kvartet A Corda.

Svečano otvaranje festivala i prvi takmičarski program počinju u 20.00 u Velikoj sali DKSG.

Publika će na ovogodišnjoj Balkanimi imati priliku da vidi i veoma bogat prateći program.

Član žirija Andrej Kulev predstaviće se retrospektivom svojih autorskih animiranih filmova, dok će se Nikola Majdak mlađi predstaviti retrospektivom svojih animiranih filmova (Rabbitland i novog lutka filma Neputovanja), dok će Mihaela Majcen Marinić predstaviti knjigu „Prema novoj animaciji“.

Mladen Đukić, član studentskog žirija, pripremio je predavanje o istoriji i razvoju animacije u Bosni i Hercegovini. Mihaela Miler, članica studentskog žirija, predstaviće se svojim autorskim filmovima uz kratko predavanje o procesu rada i tehnici koju koristi. Izbor filmova iz filmske škole Turku iz Finske predstaviće Miloš Tomić. Mićun Ristić i Iva Ćirić biće ponovo duo u trećem predavanju „Animirani spotovi 3“ gde će se pričati o srpskim animiranim spotovima, a gosti na predavanju biće Miloš Tomić, Nikola Majdak mlađi i Una Isailović.

Prateći deo festivala čine i Evropska i Balkanska panorama u okviru kojih će biti prikazano 19 filmova. U okviru Balkanske panorame publika će videti produkciju animiranih filmova iz regiona: Bosne i Hercegovine, Grčke, Turske, Bugarske, Hrvatske i Srbije.

Dečji program

U okviru takmičarskog programa animiranih filmova za decu biće prikazano šest filmova. Ovogodišnja selekcija u okviru dečjeg programa obuhvata filmove različitih tehnika (lutka animacija, crtež na papiru, 3D animacija…) i pozitivnih poruka.

Filmovi su titlovani i namenjeni deci od pet do 15 godina, ali i svima onima koji se osećaju kao deca.

Balkanima nastavlja saradnju sa Kulturnim centrom Beograd, pa će dečji program biti prikazan na dve lokacije.

U saradnji sa Dečjim KCB, Balkanima će imati specijalnu projekciju dečjeg programa u utorak, 3. oktobra od 10.00 (DKC Beograd, Takovska 8), dok će dečji program u Velikoj sali DKSG biti prikazan u subotu, 7. oktobra od 16.00.

Program i više informacija pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.