Naslovna » Izlasci » Izložbe » 52. Dečji oktobarski salon: Muzika je najbolja
52. Dečji oktobarski salon: Muzika je najbolja
52. Dečji oktobarski salon: Muzika je najbolja

52. Dečji oktobarski salon: Muzika je najbolja

Od 30. septembra (12.00) do 28. oktobra u Muzeju primenje umetnosti biće organizovan 52. Dečji oktobarski salon pod sloganom „Muzika je najbolja“.

Dečji oktobarski salon je najstarija stalna muzejska manifestacija Muzeja primenjene umetnosti, čiji osnovi cilj i suštinu, od samog osnivanja, čini razvoj izvornog dečjeg iskustva umetnosti u saznajnom i kreativnom pogledu.

Muzika je važan segment našeg života, čini ga lepšim, prijatnijim, duševnijim. Od najranijeg uzrasta, kažu i u prenatalnom periodu, ona neposredno utiče na naše raspoloženje, razmišljanje, osećanja.

Prisutna je na javnim koncertima, proslavama, događajima, ali poseban doživljaj pruža kada je slušamo u osami. Jedinstvenu dimenziju muzika ima za one koji sviraju neki instrument ili imaju dar za pevanje ili komponovanje.

Muzika je važan faktor prepoznavanja u komunikaciji s ljudima, jer ti si onakav kakva je muzika koju slušaš. Zato je predlog autora pedagozima bio da proputuju sa decom muzičkim vremeplovom kroz različite periode i slušajući različitu muziku odgovore na ovu temu.

Dečji oktobarski salon – velika produkcija

Po svojim propozicijama, ova manifestacija obuhvata najširu populaciju mladih, uzrasta od pet do petnaest godina. Svake godine deca rade na zadatu temu koju osmišljava kustos Muzeja.
Radovi prikazani na izložbama predstavljaju izbor iz velike produkcije. Oni su odraz bogate pedagoške prakse koja se odvijala u dečjim ustanovama i prošli su nekoliko faza selekcije.

Na konkurs 52. Dečjeg oktobarskog salona ove godine prijavilo se 86 ustanova (škola, vrtića, privatnih ateljea) sa 1.500 radova. Selekcioni žiri u sastavu: dr Sanja Filipović, prof. metodike likovnog obrazovanja i vaspitanja, Vesna Janjević Popović, psiholog, Lidija Seničar, istoričar umetnosti i Lea Zei, likovni pedagog, odabrale su da se izloži 300 radova.

Naglašava se autentičnost dečjeg pristupa kreiranju slike ili umetničkog objekta, uzimajući u obzir bogatstvo tehnika primenjene umetnosti, kao što su keramika, crtež, tekstil, fotografija, kombinovane tehnike. Pored konvencionalnih tehnika, zastupljene su i posebne tehnike prilagođene dečjem uzrastu, kao što su kolaž i papirmaše.

S jedne strane, izložba prikazuje radove koji su rezultat aktivnosti koja se u školama i ateljeima odvija pod nadzorom nastavnika na časovima likovnog obrazovanja, a s druge strane, tokom trajanja izložbe, u Muzeju se odvija aktivan edukativni, radionički program. Izložba je selektirana i na njoj se dodeljuju nagrade, kako deci tako i pedagozima.

Muzej izdaje katalog na srpskom i engleskom jeziku, koji reprodukuje radove učesnika i sadrži tekstove stručnjaka. Svaki učesnik ima pravo na svoj besplatni primerak.

Autori kataloga i izložbe: Milica Cukić, muzejski savetnik i Lea Zei, likovni pedagog. (danubeogradu.rs)