Naslovna » Izlasci » Festivali » 54. Beogradski međunarodni susreti pisaca

54. Beogradski međunarodni susreti pisaca

U Beogradu će, na nekoliko lokacija, od 20. do 23. septembra biti održani 54. Beogradski međunarodni susreti pisaca.

Manifestacija, na kojoj učestvuje više od 30 književnika iz dvadesetak zemalja, danas je otvorena u Starom dvoru.

Beogradski međunarodni susreti pisaca postali su jedna od najznačajnijih i najtrajnijih književnih manifestacija na Balkanu, a Beograd je trenutno kulturna prestonica i grad umetnika, pisaca i pesnika koji su svojim stvaralaštvom uvrstili naš grad među vodeće na kulturnoj mapi sveta.

Na Beogradskim međunarodnim susretima pisaca učestvuju književnici iz Azerbejdžana, Albanije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Izraela, Kanade, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Turske, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Po rečima Radomira Andrića, predsednika UKS-a, ove godine biće, povodom 150 godina od smrti, organizovan omaž Šarlu Bodleru. Takođe, biće obeleženo i 125 godina od rođenja Milutina Bojića, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa, ali i 450 godina od rođenja velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića, 125 godina od rođenja srpskog nobelovca Ive Andrića, 250 godina od rođenja narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića i 25 godina od smrti Borislava Pekića.

Predviđena je i plovidba Dunavom tokom koje će biti organizovan „Međunarodni miting poezije“, a Andrić je najavio da će UKS naredne godine organizovati u Srbiji okupljanje pesnika – posvećenika Dunavu.

Reč je o projektu pod nazivom „Veliki gospodin Dunav“ po istoimenoj pesmi Vaska Pope, koji su pokrenuli zajedno sa piscima iz Slovačke sa ciljem objedinjavanja podunavskih zemalja. Ti susreti se već dve godine održavaju u Slovačkoj, a Srbija će biti domaćin sledeće godine, rekao je Andrić.

Nagrada „Povelja Morave“ ove godine je dodeljena pesnicima Đorđu Vulturesku iz Rumunije i Ljubiši Đidiću. Andrić je kazao i da se nagrada „Pečat kneza Lazara“ dodeljuje srpsko-kanadskom pesniku Ranku Radoviću i Vlastimiru Stanisavljeviću Šarkamencu iz Pariza.

Susret pisaca počeo je dočekom učesnika iz 22 zemlje u prostorijama Udruženja književnika Srbije. U četvrtak i petak učesnici manifestacije posetiće Čačak, Mrčajevce, Požegu, Čajetinu, Sirogojno, Vrnjačku Banju, Aleksandrovac, Požarevac, Malo Crniće, Inđiju, Novi Sad, a poslednjeg dana, 23. septembra, biće predstavljen Zbornik susreta. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.