Naslovna » Izlasci » Sport » Auto trka oko Kalemegdana: Memorijal „Velika nagrada Beograda“

Auto trka oko Kalemegdana: Memorijal „Velika nagrada Beograda“

U subotu, 9. septembra od 16.00, biće održana auto trka Memorijal „Velika nagrada Beograda“, kojom će biti obeleženo 78 godina od legendarne trke održane 3. septembra 1939. godine.

U defileu oko Kalemegdana proći će oldtajmeri, motorcikli, nacionalna klasa – fiće i trkački automobili, a vozila iz svake kategorije voziće po pet krugova oko Kalemegdana. Učesvovaće pedesetak automobila u glavnoj trci, a za najmlađe će biti organizovana karting trka. Publika će osim starih moći da vidi i nove trkačke automobile.

Za saobraćaj će zbog trke od 16.00 do 20.00 biti zatvorene Pariska ulica, Tadeuša Košćuška, deo Dušanove ulice, Bulevar vojvode Bojovića i Kneza Sime Markovića.Za dž

Trku će otvoriti gradski menadžer Goran Vesić.

– Najveći potencijal je trka oko Kalemegdana jer ima stazu koja je identična kao 1939. godine, i to Beograd treba da iskoristi. Beograd se prošle godine uključio u organizaciju ovog događaja, a mi smo to i ranije amaterski radili – naveo je osnivač Muzeja automobila Bratislav Petković i dodao da je u planu da na osamdesetogodišnjicu postojanja trke, Auto-union i Muzej u Ingolštatu pošalju svoja vozila.

On je naveo da je rekord u auto-trkama dugo držala kraljica Marija Karađorđević, koja je bila prva žena reli vozač. Prosečna brzina 1939. godine bila je gotovo 150 kilometara na sat i tada se na pravcu pored Kule Nebojša vozilo više od 200 na sat, naveo je on i dodao da je to bilo zlatno doba automobilizma, kada su trke trajale po šest sati.

Organizator trke je Grad Beograd, uz podršku Sportskog auto i karting saveza Srbije, Auto-moto saveza Srbije i Muzeja automobila. (Beoinfo)

Velika nagrada Beograda 1939
Velika nagrada Beograda 1939