Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Da li će biti uvedeno naplaćivanje ulaza na Beogradsku tvrđavu?

Da li će biti uvedeno naplaćivanje ulaza na Beogradsku tvrđavu?

Gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić najavila je da će možda za godinu, dve biti uvedeno naplaćivanje ulaza na Gornji grad Beogradske tvrđave, prenosi B92.

Osim toga, ona je istakla da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP „Beogradska tvrđava“ doneti veća sredstva.

Kako navodi, o tome razgovarala sa direktorom JP „Beogradska tvrđava“ Petrom Andrijaševićem, a odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor JP „Beogradska tvrđava“ koji čine pet članova i predsednik.

– Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj – rekla je Ivona Jevtić.

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju jedan od najvažnijih simbola Beograda, a u Gornjem gradu nalazi se više kulturno-istorijskih spomenika poput Rimskog bunara, Sahat kule i Pobednika.

Beogradska tvrđava podignuta je početkom 1. veka kao palisad sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvila u rimski kastrum, vizantijski kastel i srednjovekovnu utvrđenu prestonicu srpske despototivne, da bi na kraju bila austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.

Nove informacije…

Vest da bi ulaz na deo Kalemegdana mogao da bude naplaćivan narednih godina uzburkala je javnost, prenosi Blic. Pa čak je uspela da pomiri po ovom pitanju vlast i opoziciju jer su juče, brže-bolje, takvu mogućnost osudili Srpska napredna stranka, ali i pokret „Ne da(vi)mo Beograd“.

Ipak, sve je danas razrešio gradonačelnik Siniša Mali.
– Ne pada mi na pamet da naplaćujemo ulaz bilo gde, a pogotovo ne na Kalemegdan. Imamo potpuno drugu strategiju za ono što je kulturno blago građana Beograda i svih gostiju Beograda i Srbije – rekao je Mali novinarima na Banovom brdu, gde je obišao radove na obnovi toplovodne mreže.

Kako je rekao, za Kalemegdan je mnogo urađeno u prethodnom periodu, u toku je rekonstrukcija česme Mehmed-paše Sokolovića, a za nekoliko nedelja počeće obnova malog stepeništa preko puta francuske ambasade.

– Želimo da Kalemegdan bude lepši i prijatniji, da što više ljudi tamo provode vreme, tako da mi to ne pada na pamet i to je bilo pogrešno interpretirano. Vidim i da su se razni javili da počinju da pišu neke peticije… Nema potrebe da to radite, Kalemegdan je bogatstvo i vlasništvo svih građana i tako će ostati – poručio je Mali.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.