Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani evropske baštine 2017: Obilazak Novog groblja za dž

Dani evropske baštine 2017: Obilazak Novog groblja za dž

U manifestaciji Dani evropske baštine tradicionalno učestvuje i JP „Pogrebne usluge“ pa će i ove godine biti organizovan obilazak Novog groblja.

Novo groblje je kulturna riznica koja čuva uspomene na izuzetne ličnosti i bitne aktere prošlosti našeg glavnog grada i zemlje.

Kao odgovor na ovogodišnju zadatu temu manifestacije „Nasleđe i priroda: lepeza mogućnosti“, Novo groblje učestvuje atraktivnim vođenim turama koje na zanimljiv, pitak i prijatan način ističu važnost spone između čoveka i prirode, kao i sadejstva prirodnog okruženja i reprezentativne memorijalne celine.Za dž

Sledeća besplatna šetnja parkovskim prostorima i alejama ovog groblja održaće se u nedelju, 1. oktobra od 11.00. Mesto okupljanja je na platou kod ulaza u Novo groblje (Ruzveltova 50).

Ovaj put istoričarka umetnosti dr Violeta Obrenović upoznaće zainteresovane građane sa ljudima velikog srca, srpskim dobročiniteljima i zadužbinarima. Nastavljajući plemenitu tradiciju zadužbinarstva, koja je posebno negovana u srednjovekovnoj Srbiji, ukazaće na sve one sjajne ljude koji su dobročinstvo u vidu finansijske potpore naučnim institucijama, kulturnim i obrazovnim ustanovama, smatrali svojom moralnom i patriotskom obavezom.

Posetioci će se na ovoj maršruti upoznati sa veštim trgovcima, moćnim industrijalcima, političarima, vladikama, oficirima, ali i običnim građanima, skromnim zanatlijama i zemljoradnicima.

Kontakt za grupe i pojedince: 011/2071-342; i-mejl: violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs.