Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani evropske baštine 2017
Dani evropske baštine
Dani evropske baštine

Dani evropske baštine 2017

Dani evropske baštine 2017, od 15. septembra do 2. oktobra, u Beogradu i Srbiji će biti obeleženi temom „Kulturno nasleđe i priroda“. Na taj način, kao i prethodne godine, Srbija se priključuje obeležavanju zajedničke teme na nivou Evrope.

Akcenat je stavljen na: nasleđe i pejzaž, nasleđe i održivi razvoj, nasleđe i biodiverzitet, nasleđe i klimatske promene, kao i na ukazivanje na najveće rizike, odnosno opasnosti po nasleđe i prirodno okruženje. Princip neodvojivosti kulturnog i prirodnog nasleđa prepoznao je i Unesko kroz Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

Ovogodišnje izdanje najvećeg evropskog festivala kulturnog nasleđa naglasiće u kojoj meri naše okruženje oblikuje naš način života, ali i naše živote u celini.

Manifestacija Dani evropske baštine se od 2002. godine svakog septembra održava na teritoriji grada Beograda, uz učešće svih gradskih opština, kao i većini gradova Srbije. Izdvojili smo neke događaje…

Beogradska tvrđava i TašmajdanZa dž

Od 15. do 30. septembra u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2017, JP „Beogradska tvrđava“ organizovaće nekoliko besplatnih programa.

Dani evropske baštine biće otvoreni koncertom Muzičke škole „Stanković“ i promocijom monografije o Beogradskoj tvrđavi u petak, 15. septembra od 12.00 u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu.

Nastupiće džez orkestar i hor Muzičke škole „Stanković“, koji će na početku jednočasovnog programa izvesti „Odu radosti“ – himnu Evropske unije i srpsku himnu „Bože pravde“.

Novinarima i posetiocima biće predstavljena i upravo objavljena monografija o Beogradskoj tvrđavi, osmišljena za širok krug posetilaca i turista, po ugledu na slična svetska izdanja u oblasti turizma.

– Besplatne pešačke ture i posete zdanjima

U okviru manifestacije JP „Beogradska tvrđava“ organizovaće za sve zainteresovane posetioce ture kroz Tašmajdanske pećine – „Od Panonskog mora do Starog groblja“. Beogradski novinar Zoran Nikolić i dr Vidoje Golubović, autori više knjiga o Beogradu, provešće posetioce kroz Tašmajdanske pećine i predstaviti tajne podzemnog Beograda.

Ture su besplatne.  NAJNOVIJA INFORMACIJA: Popunjena su sva mesta za ove besplatne ture!!!

Termini:
Subota, 23. septembar 2017 – 10.00, 12.00, 14.00 i 16.00
Nedelja, 24. septembar 2017 – 10.00, 12.00, 14.00 i 16.00

Zbog ograničenog broja mesta po turi, neophodna je prethodna prijava.
Telefon za prijave: 011 26 29 756; e-mail: dragana.kujovic@jpbt.rs

Za vreme manifestacije na Beogradskoj tvrđavi biće otvoreni Rimski bunar, Sahat-kula, Kula Nebojša, Stambol kapija, Vojni bunker i Veliki barutni magacin, a u sredu, 27. septembra, povodom Svetskog dana turizma, ulaz će biti besplatan.

Radionica i galerija starih zanata biće otvorena za posetioce od četvrtka do nedelje od 11.00 do 19.00. Osim upoznavanja sa izloženim zanatskim predmetima i alatima, posetioci će moći i da učestvuju u radu grnčara, tkača, opančara…

Povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Maroko, od 15. do 24. septembra, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu održaće se Nedelja marokanske kulture u organizaciji ustanove „La maison de l’ artisan“ i u saradnji sa Gradom Beogradom, Sekretarijatom za kulturu i Ambasadom Kraljevine Maroko.

Dani evropske baštine u Zemunu

Dani evropske baštine obeležavaju se u oko 50 evropskih država, programima čiji je cilj da se širokoj javnosti u evropskim državama približi i učini dostupnim kulturno nasleđe i da se tom prilikom istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, kao jednog od najkarakterističnijih činilaca evropskog identiteta.

Tako će od 15. septembra do 2. oktobra, u 14 programa, na različitim lokacijama, Opština Zemun predstaviti svoje kulturno i prirodno blago i ono što je najvrednije – svoje stvaraoce.

Manifestacija će biti otvorena „Tribinom sećanja“ čiji je podnaslov „Čuvari zemunske baštine“ u Kosovskoj 9, 15. septembra od 13.00.

Program će činiti nastupi kulturno-umetničkih društava i horova, prezentacije sportova i plesova, izložbe, predavanja, naučni forum „Dunav – reka saradnje“, radionice, projekcije filmova… Ceo program možete da pogledate OVDE.

Obilazak zdanja Beogradske zadruge

U subotu, 30. septembra od 11.00 biće organizovan obilazak zdanja Beogradske zadruge (Karađorđeva 48), jednog od najreprezentativnijih objekata prestonice. Vodič će biti Aleksandra Šević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Posetioci će dobiti informacije o samom zdanju čija je gradnja završena 1907. godine, o bogatoj istoriji i značaju, i o vizionaru i dobrotvoru Luki Ćeloviću, pod čijim patronatom je zgrada sagrađena, kao i o projektu „Beograd na vodi“.

Informacije mogu da se dobiju na telefon 011/7888-891, a najave grupnih poseta su na: bwgallery@eaglehills.com. Okupljanje je u ulaznom holu, na glavnoj recepciji zgrade.

Dom porodice Pavlović

Prijatelji dece Beograda i opštinska udruženja Prijatelja dece u saradnji sa Domom porodice Pavlović, koji je spomenik kulture grada Beograda, organizuju izložbu likovnih radova, kućica i hranilica za ptice dece i mladih osnovnih i srednjih škola Beograda iz projekta „Zaštitimo ptice Beograda!“.

Program će biti realizovan 29. septembra od 17.00 u Domu porodice Pavlović (Gospodar Jevremova 39).

Pored ove, biće organizovana i izložba radova sa likovnog i literarnog konkursa na temu „Nasleđe i priroda – Sačuvajmo prirodu“, a najuspešniji radovi biće nagrađeni. Program obuhvata i književni i muzičko-scenski program u kome će nastupiti glumica Tanja Kecman, književnici Božidar Pešev, Oliver Janković i Blagoje Rogač, kao i hor OŠ „Miloš Crnjanski“, „Zlatne sirene“ Beograda – solo pevači, dobitnica Povelje „Zlatan Vauda“ i pobednici gradskog takmičenja recitatora Beograda. Program su priredili Slavka Grujičić i Aleksandar Lazović.

Dani evropske baštine u CZK „Vlada Divljan“

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja filmska priča“
• Petak, 22. septembar (20.00) Obećanje
• Subota, 23. septembar (20.00) Demokratija
• Nedelja, 24. septembar (20.00) Gangster te voli
Broj karata je ograničen, a besplatne karte se dele na blagajni Centra za kulturu „Vlada Divljan“.

Dani evropske kulturne baštine 2017. godine u Muzeju

Muzej nauke i tehnike (Skender-begova 51) predstaviće se izložbom „Stare iskre za nove nade“ u galeriji „Aleksandar Despić“, i stalnim postavkama „Drugi krug“, „Dečji muzej“, „Naučni centar“ i „Istorije medicine kroz vekove“.

Ulaz u muzej od 12. do 17. septembra je besplatan.

Dani evropske baštine ove godine u Srbiji biće obeleženi temom „Kulturno nasleđe i priroda“.

„Eko sonata“ u parku u Požeškoj ulici

U utorak, 19. septembra u podne, u okviru manifestacije Dani evropske baštine“ na letnjoj sceni u parku u Požeškoj ulici, počeće koncert pod nazivom „Eko sonata“.

Koncert organizije Kulturni centar „Čukarica“ u saradnji sa Muzičkom školom „Vatroslav Lisinski“. Nastupaju učenici: Ana Cvetković – trombon, Uroš Jelenković – gitara, Mihajlo Drobnjak – truba, Olivera Ognjenović – gitara, Mihajlo Nikolić – horna, Uroš Jaćević – gitara, Milutin Ostojić – harmonika, Teodora Radosavljević, Nikola Milosavljević – gitara, Miona Topalović – violina i Petar Bešović – violina.

Na programu su kompozitori: Mozart, Bruver, Suzato, Daulend, Betoven i dr…

Dani evropske baštine u Šumatovačkoj

U okviru Dana evropske baštine, pod nazivom „Lepeza mogućnosti“, Šumatovačka ove godine učestvuje sa sledećim besplatnim programima za sve posetioce:
• Grafički dizajn i digitalno likovno oblikovanje – ponedeljak, 18. septembar od 16.00 do 18.00;
• Skulptura (vajanje) – utorak, 19. septembar od 18.00 do 20.00;
• Grafika – sreda, 20. septembar od 16.00 do 18.00;
• Mozaik – nedelja, 24. septembar od 12.00 do 16.00.

Radionice su namenjene starijem uzrastu polaznika (14+). Broj mesta na radionicama je ograničen i neophodna je prijava putem mejla: art@sumatovacka.rs (ime i prezime, uzrast, naziv programa za koji se prijavljuju).

Izložbe u Zoo-vrtu i Vojnom muzeju

U obeležavanje Dana evropske baštine uključili su se i Beogradski zoo-vrt i Vojni muzej sa svojim programima.

Tako je u Zoo-vrtu otvorena izložba „Nekad i sad“ – fotografije koje dočaravaju istorijski razvoj vrta tokom 80 godina postojanja. Postavka će biti dostupna posetiocima do 3. oktobra, u toku radnog vremena vrta od 8.00 do 19.00. Tokom trajanja Dana evropske baštine besplatan ulaz biće omogućen osobama sa invaliditetom, osobama ometenim u razvoju i za sve druge kategorije lica sa smetnjama u razvoju.

U Galeriji Vojnog muzeja građani Beograda i njihovi gosti mogu da pogledaju izložbu „Predmeti iz riznice vojnog muzeja“. Postavka se prostire na 2.300 kvadratnih metara i obuhvata istoriju Srba i drugih naroda koji naseljavaju Balkan i teritorije bivše jugoslovenske države od praistorije do 1999. godine, do NATO bombardovanja. Posetioci mogu da vide oružje, uniforme, zastave, odlikovanja, umetnička dela, fotografije, arhivska dokumenta, uz korišćenje raznih ilustrativno-umetničkih rešenja.

Narodna banka Srbije

U okviru obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine 2017, građani će moći da u subotu, 23. septembra, obiđu svečani hol zgrade Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12, kao i da pogledaju osnovnu numizmatičku postavku i prateće sadržaje.

Posetioci će se upoznati i sa značajnim rezultatima koje je Narodna banka Srbije postigla na polju zaštite i očuvanja životne sredine.

Na kraju obilaska sledi prigodan poklon – novčanica sa sopstvenim likom.

Termini za grupne posete (do 30 posetilaca u grupi) jesu: 10.30, 12.30 i 14.30. Poseta se mora najaviti unapred. Prijavljivanje se vrši radnim danima od 10.00 do 16.00 pozivom na broj telefona: 011/3027-128 ili putem imejla: izlozba@nbs.rs.

Prirodnjački muzej

Do 30. septembra moći će da se pogleda izložba „Meteoriti, glasnici svemira“ (Galerija na Kalemegdanu) uz besplatan ulaz od 19. do 24. septembra.

Izložba „Od stene do stene, Petar Stevanović – portret naučnika“ otvorena je u Centru za kulturu Barajevo.

U Opštini Zemun (Kosovska 9) od 18. septembra do 2. oktobra Prirodnjački muzej otvara izložbu „Alergene biljke“ u okviru manifestacije Dani evropske baštine. U opštini Vračar od 19. septembra (13.00) moći će da se pogleda izložba „Čovek i vino“.

I još:
• Gradska galerija biblioteke „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu – izložba Ambrozija (22. septembar, 18.00)
• Predavanje „Staro i nestalo voće Srbije“ – Aleksandra Savić, CZK Barajevo (19. septembar, 12.00)
• Razgovor o zaštićenim stablima Beograda – Kuća kralja Petra I (22. septembar, 13.00)
• Sačuvajmo prirodu od nas samih – predstava, Galerija na Kalemegdanu (23. septembar, 13.00)
• Mašin majdan – predavanje Ranka Pejovića – Topčider (23. septembar)
• Matematika svuka oko nas – Galerija na Kalemegdanu (24. septembar, 13.00)
• Drvo – najstariji stanovnik Beograda – Aleksandra Savić (26. septembar, 10.00 – Cvetni trg; 12.00 – Makenzijeva)
• Listić po listić – drvo – radionica za decu – Pančićev kabinet u Muzeju (30. septembar, 12.00)

Svi programi su besplatni.

UK „Parobrod“

U Ustanovi kulture „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a) biće organizovana dva događaja u okviru Dana evropske baštine…

• Subota, 23. septembar (10.00-19.00) Dani evropske baštine
Lokalna razmena biljaka

• Utorak, 26. septembar (14.00) i četvrtak, 28. septembar (14.00)
Projekcija filma za decu

Projekat Andergrad: Putevima prošlosti…

Galerija 73 i projekat „Andergrad“, u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2017, organizuju multimedijalnu izložbu o zaboravljenom i tajanstvenom svetu laguma, tunela, tajnih vojnih baza, bunkera nastalih tokom burne istorije Čukarice. Otvaranje izložbe „Putevima prošlosti…“ je u četvrtak, 21. septembra u 19.00 u Galeriji 73 (Požeška 83a). Izložba će trajati do 30. septembra.

Postavku čine fotografije podzemlja Čukarice, autora Slobodana Stanišića, nastalih u okviru istraživačkog projekta „Andergrad“, projekcije kratkog filma „Potraga se nastavlja“ i virtuelne ture kroz antičku grobnicu. Izložbu će upotpuniti i serija crtanih ilustracija iz različitih perioda istorije Beograda koje su povezane sa podzemljem: boginja Hekata i njen hram u Beogradu, arhitekta velikog bunara, podrumi u kojima se kršila zabrana alkohola, trenutak otkrića antičke grobnice.

Prvi put će biti prikazane i fotografije i snimci istraživanja prostora urađeni 360° kamerom – najnoviji tehnološki trend u svetu vizuelnih komunikacija. Instalacija će biti postavljena u prostoru da bi posetioci izložbe, uz pomoć računara, mogli da pomeraju u različitim pravcima sliku koja se emituje na ekranu, čime se stvara iluzija njihovog prisustva u prostoru. Tokom izložbe će biti realizovane i organizovane posete za srednjoškolce, kao i predavanja iskusnih arheologa i antropologa koja će mlade podstaći na razmišljanje i istraživanje prošlosti.

Projekat „Andergrad“ posvećen je istraživanju i promovisanju podzemnog Beograda i već nekoliko godina ga sprovode Centar za urbani razvoj i Urbeks Srbija u saradnji tima arheologa, antropologa, istoričara, arhitekata i vizuelnih umetnika. Projekat je dobitnik nagrade Grada Beograda „Zvezde Beograda“, kao jedan od najboljih projekata prestonice.

Dani evropske baštine na Čukarici

U ponedeljak, 18. septembra od 19.00, u Galeriji KC „Čukarica“ biće otvorena izložba „Priroda kao večita inspiracija“. Na izložbi će biti prikazano preko 50 fotografija koje više od reči govore o prirodi koja nas okružuje i značaju očuvanja životne sredine za buduće generacije.

Autor ove izložbe je Momir Dragićević, predsednik Centra za foto talente Srbije.

• Ponedeljak, 18. septembar (19.00) Izložba fotografija „Priroda kao večita inspiracija“
• Utorak, 19. septembar (12.00) Koncert: Eko sonata (park u Požeškoj)
• Sreda, 20. septembar (19.00) Tribina „Digitalizacija kulturnog nasleđa i savremene umetnosti“
• Četvrtak, 21. septembar (19.00) Green Movie – kratki filmovi o Srbiji

Dani evropske baštine u MAU od 23. septembra do 5. oktobra

• Subota, 23. septembar i 30. septembar, od 11.00 do 14.00
Radionice kapuere u prirodi – u bašti MAU

• Nedelja, 24. septembar i 1. oktobar od 11.00
Javno vođenje kroz izložbu „Nyimpa kor ndzizi – Čovek ne može opstati sam“ (za odrasle)

• Nedelja, 24. septembar i 1. oktobar od 11.00
Dečja kreativna radionica „Fantastične forme – Đivara“
(uzrast od 4 do 12 godina)

• Od ponedeljka, 25. septembra, do srede, 4. oktobra, radnim danom od 18.00, a vikendom od 17.00, odvija se program
„Praktikum 2017“
Tematska vođenja kroz stalnu postavku

Subota, 30. septembar od 11.00
„Šetnja muzejima Senjaka“

Četvrtak, 5. oktobar od 10.00
„MAU za sve, svi u MAU“ – poseban program za starije osobe (55+)

Biblioteka grada Beograda

Dani evropske baštine u ovoj biblioteci biće otvoreni predavanjem Olivera Tomića „Priroda u srednjem veku – zagonetka i ogledalo“, 19. septembra od 19.00.

U Zmaj Jovinoj 1 (II sprat) od 18. do 29. septembra biće otvorena izložba knjiga „Estastvenica (nauka o prirodi) u Beogradu XIX veka“.

I još…
• Radionica „Drvo kao naša baština“, Bibl. „Petar Kočić“, Viška 3 – 18. septembar od 12.00
• Radionica „Živa biblioteka u lokalnom parku“ – Bibl. „Đorđe Jovanović, Zmaj Jovina 1 – 20. septembar od 10.00
• Radionica „Priroda je život“ – Bibl. „Sveti Sava“, Petra Zrinjskog 8 – 21. septembar od 17.00
• Predstavljanje knjige „C, c, c… ulične priče“ Vesne Ćorović Butrić – Bibl. „Đorđe Jovanović“, Zmaj Jovina 1 – 21. septembar od 18.00

Dani evropske baštine u Surčinu

Obilazak izložbene postavke u Etno-kući – Muzej „Stajkova kuća“ u Boljevcima, koja pokazuje kako je izgledao život seoskih porodica srpskog i slovačkog naroda u Sremu početkom dvadesetog veka, održaće se u petak, 22. septembra, od 10.00 do 12.00. Kuća je opremljena sobama u srpskom i slovačkom stilu, sa originalnim nameštajem koji krasi kuhinju i trpezariju, a gostima je na raspolaganju tradicionalni sremački meni, dudova rakija, domaće vino.

U Slovačkom domu u Dobanovcima u utorak, 26. septembra, od 15.00 do 18.00 posetioci će moći da vide izložbu slovačko-sremačkih rukotvorina, vezova, delova narodne nošnje, ručnih radova, starih fotografija, slika i tradicionalnih kolača kao dela gastronomske turističke ponude i prezentacije kulturnog nasleđa lokalne zajednice, koja se stara o očuvanju i promovisanju kulturne baštine na području Dobanovaca. Izgradnjom Slovačkog doma u Dobanovcima obeleženo je 150 godina od doseljavanja Slovaka u Dobanovce.

Obilazak Bojčinske šume, zaštićenog prirodnog dobra od nacionalnog značaja, sa velikom otvorenom letnjom pozorišnom scenom, na kojoj se održava manifestacija „Bojčinsko kulturno leto“ održaće se u petak, 22. septembra, od 10.00 do 12.00. Šuma zauzima površinu od 629,51 hektara, gde je posebno zastupljen hrast lužnjak. U šumi je evidentirano ukupno 185 biljnih vrsta, 165 vrsta gljiva, kao i 108 vrsta ptica.

Zainteresovani građani moći će da posete Muzej vazduhoplovstva u četvrtak, 21. septembra, subotu, 23. septembra, i u sredu, 27. septembra, od 15.00 do 18.00, a da pogledaju predstavu „Zašto“ učenika OŠ „Dušan Vukasović Diogen“ u Bečmenu u petak, 29. septembra u 12.00. Obilazak salona fijakera i ergele „Bulić“ održaće se u nedelju, 24. septembra, od 9.00 do 22.00. Izložba strašila – kreacije sačinjene od prirodnih materijala, prodajna izložba slovačkih tradicionalnih kolača, i čarolija pravljenja vina realizovaće se u subotu, 23. septembra, od 16.00 do 20.00 na Glavnom trgu (parku) u Surčinu.

Dani pešačenja u Srbiji

Planinarski savez Beograda u okviru manifestacije Dani evropske baštine organizovaće Dane pešačenja. Ovo su startna mesta:

• Avala, 16. septembar od 10.00 – kod restorana Lipovica u Pinosavi. Šetnja traje oko dva i po sata.
• Košutnjak, 16. septembar – od Šumarskog fakulteta. Šetnja traje oko tri sata.
• Bojčinska šuma, 16. septembar – od restorana „Bojčinska koleba“. Šetnja traje oko dva sata.
• Miljakovačka šuma, 16. septembar – od kružne staze. Šetnja traje oko dva sata.
• Kosmaj, 17. septembar – pešačenje uz obilazak istorijskih spomenika i spomenika prirode.

Više informacija na sajtu Planinarskog saveza Beograda.

Dečji radovi u Rančićevoj kući

U Rančićevoj kući u Grockoj u petak, 22. septembra, u 18.00 biće otvorena grupna izložba dečjih radova nastalih na konkursu „Moje okruženje – kulturno nasleđe i priroda“ i dodeljene nagrade za najuspelije likovne radove. Izložba traje do 17. oktobra u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocke. Prilikom otvaranja izložbe nastupiće učenici Osnovne muzičke škole u Grockoj.

Treća po redu grupna izložba u okviru Dana evropske baštine sa temom „Moje okruženje – kulturno nasleđe i priroda“ realizovana je po javnom pozivu namenjenom predškolcima, učenicima osnovnih škola, kao i srednjih škola na teritoriji opštine Grocka. Pred mladim učesnicima bio je likovni zadatak da se uz pomoć vaspitača, nastavnika i roditelja upoznaju sa kulturnim vrednostima, nasleđem i prirodnim bogatstvom svoga kraja. Birajući motive i crtajući ih, upoznavali su lepote svog okruženja i sticali saznanja koja su osnov njihove buduće zaštite i očuvanja.

(danubeogradu.rs)