Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani izraelskog filma od 14. do 17. septembra
Dani izraelskog filma: Otac
Dani izraelskog filma: Otac

Dani izraelskog filma od 14. do 17. septembra

Ambasada Izraela ove godine organizuje tradicionalni festival Dani izraelskog filma u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda od 14. do 17. septembra.

Beogradska publika biće u prilici da tokom četiri festivalska dana uživa u nekim od najznačajnijih dela savremene izraelske kinematografije.

Sedam nagrađivanih fimovima koji će biti prikazani, dela su poznatih izraelskih reditelja, i donose sjajnu muziku, smeh, porodične drame, socijalne i političke narative, dirljive intimne priče…

Dani izraelskog filma počinju u četvrtak 14. septembra od 20.00, a festival otvara film „Upoznajte princezu Šo“.

Reč je o uzbudljivom dokumentarcu iz 2015. godine, o devojci Samanti Montgomeri (38) iz Nju Orleansa na čije akapela video-klipove nailazi poznati izraelski umetnik Kutiman iz Tel Aviva i od nje pravi YouTube zvezdu.

Projekcije se održavaju u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a cena pojedinačne ulaznice je 300 RSD.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl. (danubeogradu.rs)

Dani izraelskog filma 2017 – program

Četvrtak, 14. septembar (20.00)
„Upoznajte princezu Šo“
Izrael / 2015 / Dokumentarac / 80 min
Titlovi: srpski i engleski
Režija i scenario: Ido Haar
Uloge: Ophir Kutiel, Samantha Montgomery

Samanta Montgomeri (38) živi sama u jednoj od najsurovijih četvrti Nju Orleansa. Preko dana, ona radi kao negovateljica, a noću postaje princeza Šo koja izvodi senzualne numere u slabo posećenim klubovima i kači kućne, akapela video-klipove na Jutjub za mali broj pratilaca. Na njene snimke nailazi Kutiman (Ofir Kutiel) izraelski muzičar koji živi u kibucu izvan Tel Aviva i miksuje najrazličitije video snimke sa Jutjuba, stvarajući nove numere. Princeza nema predstavu da ju je Kutiman pronašao. Uzbudljiv dokumetarac koji publika obožava o pevačici kojoj zvezde nisu bile naklonjene i njenom veštom, tajnom obožavaocu.
Petak, 15. septembar (19.00)
„Iza planina i brda“
Izrael, Nemačka, Belgija / 2016 / Drama / 92 min
Titlovi: srpski i engleski
Režija i scenario: Eran Kolirin
Uloge: Mili Eshet, Noam Imber, Shiree Nadav-Naor

David napušta vojsku nakon 27 godina službe. Konačno se vraća porodici, pokušavajući da počne nov život. Kada mu prijatelj predlaže da počne da radi za kompaniju za dijetetske suplemente, David uviđa priliku za ulazak u svet biznisa. Međutim, ta odluka njega i njegovu porodicu polako uvlači u mrežu mračnih sila koje vladaju životom u Izraelu.

Petak, 15. septembar (21.00)
„Otac“
Izrael, Francuska / 2016 / Drama / 105min
Titlovi: srpski i engleski
Režija i scenario: Meni Yaish
Uloge: Moris Cohen, Rotem Zissman-Cohen, Alon Dahan

Ovadia Rahmim radi kao obezbeđenje u noćnim klubovima Tel Aviva i važi za najjačeg i najsurovijeg. On i njegova žena Rahel duže od pet godina pokušavaju da dobiju dete. Sitni kriminalac Šalom mu nudi posao uterivača dugova, uz veliku zaradu. Za Ovadiju je to prilika da sakupi novac za skupo, privatno lečenje za svoju suprugu. U trenutku kada Rahel ostaje u drugom stanju, on rešava da prestane da radi za Šaloma, ali on ga želi za najvažniji zadatak. Za misiju zbog koje Ovadia treba da izneveri svoje najbolje priijatelje. Sada je došao trenutak da plati cenu toga što je postao otac.

Subota, 16. septembar (19.00)
„Vatrene ptice“
Izrael / 2015 / Komedija, Drama / 105 min
Titlovi: srpski i engleski
Režija: Amir Wolf
Scenario: Orly Robenshtein Katcap, Amir Wolf
Uloge: Gila Almagor, Rami Heuberger, Dvora Kedar

Policija pronalazi telo 80-godišnjeg čoveka sa tri ubodne rane na grudima i brojem istetoviranim na podlaktci. Amnon, detektiv i druga generacija preživelih Holokausta, nerado prihvata slučaj, pokušavajući da ga što pre reši. I pored svojih godina žrtva Amikam je i dalje atraktivnog izgleda, a udovice koje pronalazi u potpisu čitulja ne odolevaju njegovom šarmu. Dok se kroz film prepliću prošlost i sadašnjost, svedoci smo borbe pojedinaca koji pokušavaju da postanu deo društva koje ih je odbacilo.

Subota, 16. septembar (21.00)
„Raskršće 48“
Izrael, Nemačka, SAD / 2016 / Akcioni film po istinitom događaju / 95 min
Titlovi: srpski i engleski
Režija: Udi Aloni
Scenario: Oren Moverman, Tamer Nafar
Uloge: Tamer Nafar, Samar Qupty, Salwa Nakkara
Uprkos izraelsko-palestinskom konfliktu, mladi Palestinac, reper Karem i njegova devojka, pevačica Manar se bore, vole i stavraju muziku u svom getu ogrezlom u kriminalu i osvajaju hip-hop klubsku scenu Tel Aviva.
Nedelja, 17. septembar (19.00)
„Vaspitačica“
Izrael, Francuska /2014 / Drama / 119 min
Titlovi: srpski i engleski
Režija i scenario: Nadav Lapid
Uloge: Sarit Larry, Avi Shnaidman, Lior Raz

Vaspitačica u vrtiću prepoznaje kod petogodišnjeg dečaka čudesan dar za poeziju. Očarana i inspirisana dečakom, ona odlučuje da, uprkos svemu, zaštiti njegov talenat.

 

Nedelja 17. septembar (21.00)
„Ispod ćutnje“
Izrael / 2016 / Drama / 106 min
Titlovi: srpski i engleski
Režija, produkcija i scenario: Erez Mizrahi, Sahar Shavit
Uloge: Adva Bolla, Roy Fink, Amos Tamam

Godina je 1973, i šest godina od povratka iz Šestodnevnog rata gde je doživeo traumu, Menaše shvata da više nikada neće biti osoba koja je bio pre. Nije u stanju da komunicira sa okolinom, a dane provodi u dugim vožnjama u svom crvenom kamionu. Porodica koju je osnovao se raspada usled nedostatka komunikacije sa suprugom Dafnom i malim sinom Šlomijem. U vreme kada posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) još uvek nije preoznat kao dijagnoza, Dafna se trudi da obezbedi pomoć od vojske kako bi sačuvala poslednje znake zdravog razuma svog supruga. Za to vreme desetogodišnji Šlomi pokušava da shvati šta se dogodilio sa njegovim ocem. Po izbijanju Jomkipurskog rata, Menašea ponovo šalju na front, a mala porodica se potpuno raspada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.