Naslovna » Izlasci » Festivali » Dom omladine: 11. Festival srpskog filma fantastike

Dom omladine: 11. Festival srpskog filma fantastike

11. Festival srpskog filma fantastike (FSFF) biće održan u Domu omladine Beograda od 30. septembra do 3. oktobra.

Na ovogodišnjem festivalu u okviru takmičarskog programa biće prikazano tridesetak filmova iz celog sveta (iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, SAD-a, Rusije, Italije, Španije, Francuske i Danske).

Festival će 30. septembra u Domu omladine Beograda otvoriti domaći film „Inkarnacija“ Filipa Kovačevića.

Više od pet stotina autora prijavilo je svoje filmove sa željom da osvoji festivalsku nagradu Koskar, koja se dodeljuje u tri selekcije.

U domaćoj takmičarskoj selekciji, nagrada Koskar dodeljuje se za najbolji film, najbolju priču, najbolje vizuelne efekte, specijalno dostignuće i najbolji film po oceni publike. U regionalnoj takmičarskoj selekciji, nagrada Koskar dodeljuje se za najbolji film snimljen na području bivše Jugoslavije, dok se za Koskara u međunarodnoj takmičarskoj selekciji takmiče selektovani filmovi iz celog sveta. O dobitnicima Koskara odlučivaće međunarodni tročlani žiri.

U okviru pratećeg programa Festivala biće organizovan i niz tribina, izložbi i performansa, a kao najava festivala, 30. septembra biće održana 4. Beogradska zombi šetnja (Zombie Walk), koja će, kao i prethodne tri godine, biti humanitarnog karaktera.

Počasni gosti 11. FSFF su ruski reditelj Viktor Boulankin, osnivač Ruskog međunarodnog festivala horor filma i nagrade „Kap“ (Drop) koji će predstaviti čak dva programa ruskih filmova fantastike, kao i turski reditelj Đan Evrenol, beogradskoj publici poznat po filmu Baskin prikazanom na Festu pre nekoliko godina, čije će najnovije ostvarenje Domaćica (Housewife) beogradska publika pogledati poslednje večeri Festivala, dan pre istanbulske premijere.

Kao i ranijih godina, FSFF organizuje udruženje Mladi kadrovi iz Beograda, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku Doma omladine Beograda i Filmskog centra Srbije.

Više o festivalu pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)