Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Fink 9. oktobra u Domu omladine

Fink 9. oktobra u Domu omladine

Čuveni engleski kantautor Fina Greenall koji živi u Berlinu i poznatiji kao Fink nastupiće u Domu omladine Beograda, 9. oktobra od 21.00.

U sklopu tromesečne turneje Fink će i u Beogradu (kao i u Novom Sadu – Firchie Think Tank Studio, 11. oktobra) predstaviti novi, tek objavljeni album „Resurgam“.

– Stigao sam sa turneje za album ‘Fink’s Sunday Night Blues Club Vol.1’, raspalog glasa, uništenih noktiju, znoj sa poslednjeg bisa bio je još uvek na gitari kada sam je raspakovao… Prva nedelja je bila predviđena da sve namestimo, ali već na kraju četvrtog dana u studiju imali smo snimljenu ‘Resurgam’ – prvu pesmu koju smo zakucali, iz prvog pokušaja, praktično dok smo se zagrevali – kaže o početku procesa snimanja novog albuma Fink.

I na ovom materijalu Fink je radio sa dugogodišnjim članovima svog benda Timom Thorntonom (bubnjevi, gitara) i Guyom Whittakerom (bas gitara). „Resurgam“ (ponovo ću ustati – prev.) je dobio naziv po latinskom natpisu u crkvi staroj 900 godina u rodnom gradu Fina Greenalla – Kornvolu. Ova spiritualna crta pulsira tokom celog albuma, koji je sniman sa producentom Floodom (PJ Harvey, U2, Foals, Warpaint, The Killers) u njegovom Assault & Battery studiju u Severnom Londonu.

Novih 10 pesama nastalih za dva meseca, što je prilično dug period ako uzmemo u obzir prethodna Finkova izdanja, predstavljaju bogatu i impresivnu kolekciju duboko inspirativnog autorskog materijala.

– Flood, prisutan i angažovan od prvog demo snimka, vodio me je kroz proces drugačijeg pisanja pesama, pevanja, pa čak i drugačijeg razmišljanja o muzici koju stvaram – ističe Greenall, i dodaje: – Njegova kombinacija stavova ‘rokovi su dobra stvar’ i ‘koga briga za rokove’, kao i mantra o ‘stvaranju albuma koji se kupuje, a ne prodaje’, dala je svakom od nas iz benda u studiju vatru i fokus da snimimo naš najsnažniji i najkoherentniji abum do sad.

U naslovnoj pesmi „Resurgam“ koja otvara album stihovi su svedeni ali u isto vreme moćno „udaraju“, zajedno sa divnim i ubedljivim funk ritmom. Imamo i razotkrivanje i iskupljenje – Finkova pozitivna ubeđenja prožimaju i najtamnija osećanja. Prvi singl sa ovog albuma je „Cracks Appear“

Ulaznice za beogradski koncert se mogu kupiti u pretprodaji na blagajnama Eventima, Gigstix-a, DD Tickets-a, kao i u Felix Shopu (TC Sremska, II sprat, radno vreme: 12.00-20.00) i kafeu Zaokret po ceni od 1500 RSD, a na sam dan koncerta za ulaznicu biće potrebno izdvojiti 1800 RSD. (Karte za NS-koncert koštaju 1200/1500 RSD.)

Ko je Fink?

Fink je jedan od najznačajnijih engleskih autora u ovom trenutku. Debi album „Fresh Produce“ objavio je 2000. godine za kultnu elektro-hip hop etiketu Ninja Tune. Zanimljivo je da je Fink radio kao DJ i producent plesne muzike na početku svoje karijere, da bi se od drugog izdanja „Biscuits for Breakfast“ (2006) preorijentisao na zvuk bliži rokenrolu. Prvih pet albuma je objavio za Ninja Tune, a od 2014. godine i izdanja „Hard Believer“ objavljuje za svoju izdavačku kuću.

Poslednjih godina sarađivao je sa brojnim poznatim muzičarima kao što su John Legend, Banks, Ximena Sarinana i Professor Green, a sa Amy Winehouse je svojevremeno napisao pesmu „Half Time“ (iz prve faze njene karijere), koja je posthumno objavljena na kompilaciji „Lioness: Hidden Treasures“. (danubeogradu.rs)