Naslovna » BG servis » Gradi se pešačka pasarela na Kalemegdanu
Pešačka pasarela na Kalemegdanu

Gradi se pešačka pasarela na Kalemegdanu

Pešačka pasarela na Kalemegdanu biće izgrađena a 420 dana ukoliko radovi budu završeni u roku.

Gradski menadžer Goran Vesić je izjavio da će pešačka pasarela ostvariti vezu Velikog stepenišnog silaza i Savskog keja.

– Ovo je važan projekat za bezbedan prelazak preko frekventne ulice i železničke pruge. Radovi bi trebalo da budu organizovani tako da ne ometaju korišćenje biciklističke staze na ovom potezu. Na taj način uvažićemo opravdane primedbe bicklista, a radovi će teći svojim tokom ne ugrožavajući zadate rokove – rekao je Vesić.

Ovaj objekat povezaće Beogradsku tvrđavu i pešačku zonu sa šetalištem duž Save i Dunava. Vrednost ugovorenih radova sa izradom tehničke dokumentacije je 214 miliona dinara, a posao je podeljen u dve faze, s obzirom na to da se radi o više prostornih celina.Radovi u toku

U prvoj fazi je, zajedno sa izgradnjom pešačke pasarele, predviđeno uređenje platoa i prostora ispod pasarele i oko nje. U drugoj fazi realizacije pristupiće se uređenju slobodnih površina Savskog šetališta, kao i staze na padini Beogradske tvrđave. Dve faze radova će obezbediti efikasnost i racionalnost projekta u vreme izgradnje, ali i posle izgradnje, tokom upotrebe.

Pešačka pasarela se gradi po idejnom rešenju Mosta na Kalemegdanu, koje je izradilo JP „Beogradska tvrđava“ 2008. godine, a rešenje je 2015. implementirano u gradski projekat IME, u okviru pešačke zone Knez Mihailove ulice.

Pešačku pasarelu od Savskog keja do rova Beogradske tvrđave čine dve celine. Prva je rampa sa liftovskom kulom i skulpturom na vrhu, a druga pešački most, koji prelazi iznad kolske i železničke saobraćajnice i završava se stepeništem koje vodi do kote u podnožju Velikog stepenišnog silaza Beogradske tvrđave.

Pešački most ima još dve pešačke grane, dva kratka čelična mosta, koji ga povezuju sa parkingom na krovu Beton hale i sa zelenom padinom na obodu Beogradske tvrđave. Postojeće čelično stepenište kojim se silazilo na šetalište sa bočne strane hale, ruši se, a zadržaava se stepenište koje je pozicionirano na glavnoj fasadi hale. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.