Naslovna » Izlasci » Sport » Kriket: Trofej pepela 2 – The Ashes u Lisičjem jarku!

Kriket: Trofej pepela 2 – The Ashes u Lisičjem jarku!

Egzibicioni kriket meč, Trofej pepela 2 – The Ashes, između članova diplomatskih misija Australije i Velike Britanije u Srbiji, biće održan 10. septembra od 11.00.

Timove će na terenu kod Zrenjaninskog puta i ove godine predvoditi šefovi diplomatskih misija Australije i Velike Britanije u Srbiji, Džulija Finli i Denis Kif. Organizator ovog nesvakidašnjeg događaja je Australijska ambasada, ulaz je slobodan za sve zainteresovane građane, a meč će obezbeđivati ekipa Crvenog krsta Palilule.

Australijska ambasada u Beogradu, uz pomoć Kriket federacije Srbije organizuje kriket meč sa ciljem da podstakne dalji razvoj jednog od globalno najpopularnijih i najmasovnijih sportova a koji se u Srbiji aktivno igra tek od 2007.godine kada su i osnovani prvi kriket klubovi Stari grad i Mirijevo.

– U nedelju ćemo imati pravi praznik za oči na Jarku jer ćemo u ulozi kriketaša imati diplomate. Posetioci će moći da vide i demonstraciju originalnog, vrhunskog kriketa ali i da osete „oštro kriket rivalstvo“ koje vlada između Australije i Velike Britanije još od 19. veka. Posle ovonedeljnog svečanog otvaranja „Nets – koridora za kriket“ na Adi Ciganliji, Australijska ambasada još jednom daje „krila“ srpskom kriketu, koji ove godine proslavlja prvu deceniju razvoja – saopšteno je u Kriket savezu Srbije.Za dž

Podsećamo da je neobični naziv „Trofej pepela“ (en. The Ashes) nastao 1882. godine kada je britanski „Sporting Times“, posle pobede Australije nad Engleskom, objavio članak kako je kriket u Engleskoj umro i da je pepeo odnet u Australiju.

Prošlogodišnji beogradski „Trofej pepela“, simboličnog naziva, pripao je timu Britanske ambasade. Tada su Britanci bili bolji od kolega iz Australije za samo jedan viket a konačan rezultat 110:109 postavljen je posle tri sata igranja. Tada je za najboljeg igrača proglašen je Endru Ričardson iz pobedničkog tima.

Bliska saradnja Australijske ambasade i Kriket federacije Srbije

Australijska ambasada i zvanični promoter kriketa u Srbiji blisko sarađuju od 2015. godine. Ambasada je ove godine obezbedila sredstva preko Australia Aid fonda (DAP) i omogućila da se izgradi na Adi Ciganliji prvi koridor za kriket, namenjen pre svega treninzima mlađih kategorija čime je saradnja postala još prisnija.

– Tokom prethodnih godina primetili smo veliku popularnost kriketa među domaćim igračima i nama je izuzetno drago što smo u prilici da podržimo organizaciju kao što je Kriket federacija Srbije kako bi i dalje radila sa devojčicama i dečacima s jedne i ugroženim grupama, s druge strane. Ovog vikenda, Australijska i Britanska ambasada igraće drugi The Ashes meč koji se održava sa ciljem da se podigne svest o kriketu u Srbiji. Zabavni izazov su prihvatili članovi obe ambasade – zaključio je Glen Morison, zamenik ambasadora i konzul Australijske ambasade u Srbiji sa porukom: „Neka bolji tim (Australija) pobedi u nedelju! (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.