Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pozorišna predstava „Kralj Ibi“ u Ciglani

Pozorišna predstava „Kralj Ibi“ u Ciglani

Tokom jeseni, u Ciglani pozorišna predstava „Kralj Ibi“ u režiji Gorana Jevtića biće izvedena pet puta.

Premijera predstave „Kralj Ibi“ bila je u junu na festivalu Dev9t na istoj lokaciji.

Rađena je po tekstu Alfreda Žarija, jednog od najzanimljivijih autora s početka XX veka, tvorca pata fizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko delo sa skaradnim, razuzdanim humorom, istovremeno uspevajući da jednim novim humorističkim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode, što je bio značajan i prvi slučaj na svetskoj pozornici i u umetnosti uopšte.

Ovo je drugačija verzija predstave „Kralj Ibi“, razlikuje se od predstave koja je svoju premijeru imala 1964. godine, a gde je Ibija igrao čuveni Zoran Radmilović.

Glumci su smešteni unutar instalacije koju čine skulpture jednog od najtalentovanijih savremenih umetnika, Viktora Kissa, a atmosferu upotpunjuju filmovi Srđana Ćešića i Džonatana Ingliša kao i kostimi Tijane Pavlov.

Muziku je komponovao Nemanja Aćimović, koji publiku, svim ostalim elementima ovog novog čitanja čuvenog komada, uvodi u taj svet novog, postapokaliptičnog Ibija.

Predstava „Kralj Ibi“ – borbeni krik

Pozorišna predstava "Kralj Ibi" (foto: V. Jević)
Kralj Ibi (foto: V. Jević)

Predstava je splet različitih vidova umetnosti i nastala je spontano kao borbeni krik, jedini način da umetnici iskažu stav u okruženju koje umetnost tretira kao korov i pokušava da je uguši i suzbije na sve načine.

Autorski tim je pokrenuo i realizovao prestavu sa željom da podstakne na razmišljanje o svakodnevnici, budućnosti, ratu, gladi, nemoći, manipulaciji, otimanju, samoživosti, narodu i borbi za opstanak.

– Danas svi žive Ibija, danas je on svugde prisutan, opasniji nego ikada. On danas ima medije, on zanemaruje kulturu, guši umetnost, zatire mišljenje, on ućutkuje neistomišljenike, ne preza ni od čega, on ignoriše budućnost bahato stičući i otimajući samo za sebe, on je sebi dovoljan, mi smo mu kolateralna šteta, jeftina radna snaga. Zato dižemo glas i UMETNOST kao jedino oružje – kaže uglas autorski tim koji čine…

Goran Jevtić​ – reditelj, ​
• Sonja Vukićević​ – koreograf, ​
• Viktor Kiss​ – scenograf​
 Nemanja Aćimović​ – muzika,​
• Tijana Pavlov​ – kostim​,
• Srđan Ćešić​ – video​ i
​• Džonatan ​Ingliš – reditelj filma.

U predstavi igraju: Goran Jevtić, Mirjana Đurđević, Sonja Vukićević/Viktor Kiss, Katarina Jovanović, Dimitrije Stajić, Sava Stojanović, Saša Nićiforović, Nemanja Rafailović, Marko Milošević.

Predstava je na repertoaru 23, 24, 26, 27. septembra od 18.00 i 1. oktobra od 17.00.
Mesto: Ciglana, Slanački put 26, Višnjička banja.

Karte, po ceni od 600 RSD, mogu da se rezervišu putem mail-a kraljibi.info@gmail.com ili putem Facebook stranice: Kralj Ibi. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.