Naslovna » Izlasci » Sajmovi » 62. Beogradski sajam knjiga: Arhipelag predstavlja 55 novih i obnovljenih izdanja
Arhipelag na Sajmu knjiga

62. Beogradski sajam knjiga: Arhipelag predstavlja 55 novih i obnovljenih izdanja

Od 22. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu biće održan 62. Beogradski sajam knjiga na kojem će svoja izdanja predstaviti i izdavačka kuća Arhipelag.

U godini u kojoj obeležava deset godina, Arhipelag je objavio pedeset pet novih i obnovljenih izdanja, pokrenuo dve nove edicije, organizovao novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, kao i gostovanja i srpske turneje nekoliko velikih svetskih pisaca među kojima su Čarls Simić i Klaudio Magris.

Knjige Arhipelaga dobile su više domaćih i međunarodnih književnih nagrada, među kojima su međunarodna književna nagrada „Man Buker“ za roman Davida Grosmana „Konj ulazi u bar“, Evropska nagrada za književnost za roman Darka Tuševljakovića „Jaz“ i Andrićena nagrada za najbolju knjigu priča za „Raščarani svet“ Jelene Lengold.

Arhipelag je u ovoj godini objavio novo i kapitalno važno istraživanje mladog istoričara Miloša Bruna „Beograd u Velikom ratu: očima savremenika“, uzbudljivu priču o svakodnevnom životu u Beogradu tokom Prvog svetskog rata datu kroz svedočenja savremenika, memoare, pisma i dnevnike, književne tesktove i ondašnje novine.

Rad na velikom međunarodnom projektu 100 slovenskih romana, čiji je Arhipelag najaktivniji nacionalni izdavač, pokazuje se u novim izdanjima i novim prevodima, kao i u velikim međunarodnim promocijama, pri čemu je ova edicija dobila i svoje izdanje na engleskom i španskom jeziku SLAWA.Arhipelag - David Grosman - Konj ulazi u bar

Arhipelag – nagrađene knjige i druge sajamske premijere

Arhipelag je u ovoj godini objavio knjige nekih od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca. U godini u kojoj je David Grosman dobio veliku međunarodnu nagradu „Man Buker“, jedno od najvažnijih svetskih književnih priznanja, Arhipelag objavljuje srpsko izdanje nagrađenog piščevog romana „Konj ulazi u bar“. Ovaj roman je velika i snažna, ljudska priča o bolu i smehu, o zabavljaču, stend-ap komičaru koji se ne smeje, o priči u koju staje čitav jedan život.

Sajamsku premijeru doživeće i novi roman velike ruske književnice Ljudmile Ulicke „Jakovljeve lestve“. Za ovaj roman, preveden već na više svetskih jezika, Ulickoj su ruski čitaoci dodelili „Veliku nagradu“, najvažnije rusko književno priznanje.

Na Sajmu će biti predstavljen i roman „Superherojke“ Barbi Marković, Beograđanke koja živi u Beču i koja je svoj roman napisala na nemačkom, kao i roman ruskog pisca Romana Senčina „Područje za potapanje“, priča o raseljavanju sibirskih naselja zbog izgradnje velike hidrocentrale iza koje stoje ruski oligarsi.

Tokom godine objavljeni su novi roman Klaudija Magrisa „Obustavljen postupak“, možda najznačajniji roman o Španskom građanskom ratu „Salaminski vojnici“ Havijera Serkasa, kao i roman „rumunskog Kafke“, Maksa Blehera „Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti“, što je prvi prevod ovog pisca na srpski jezik.

Neposredno pred Sajam knjiga pojavio se novi roman Vide Ognjenović „Maksimum“. Kroz priču o nepravedno optuženom slikaru i profesoru opisuje se moćni mehanizam hajki i progona, ali i drama karaktera i mentaliteta, društvene nužnosti i strahovi oživljeni radom političke moći i istorijskih sila.

U novije vreme objavljeni su i novi romani Mladena Vurune „Košulja sa likom Če Gevare“, čija je radnja smeštena na sami kraj osamdesetih godina uoči velikog praska istorije koja je promenila naše živote, kao i istorijski roman Nikole Moravčevića „Braća Anđelovići“ o dvojici braće koji su se pred konačan pad srpske despotovnine našli na različitim stranama: jedan je komandant srpske vojske, drugi je veliki vezir turskog carstva.

Nova knjiga priča Mihajla Pantića „Kada me ugleda ono što tražim“ otvorila je izdavačku sezonu u kojoj je objavljeno nekoliko izvrsnih pripovedačkih knjiga. Nove knjige priča Veselina Markovića „Prošlost nikad ne prođe“, Uglješe Šajtinca „Žena iz Huareza“ i Darka Tuševljakovića „Naknadne istine“, zajedno s novim, smelim i intrigantnim romanom Srđana V. Tešina o terorizmu u našoj svakodnevici „Gori gori gori“, oličavaju neke od najizrazitijih ostvarenja i glasova nove srpske književnosti.

Na Sajmu i poezija i aforizmi…

Arhipelag je jedini tržišni izdavač u Srbiji koji objavljuje poeziju. Ove godine čitaocima predstavlja čak šest knjiga pesama domaćih i stranih pesnika.

Pored novih pesničkih knjiga Stevana Tontića „Hristova luda“ i Živorada Nedeljkovića „Uspon“, tu su i knjige hravtskog pesnika Branka Čegeca „Pun mjesec u Istanbulu“, makedonskog pesnika Rista Lazarova „Mrak“ i pesnički roman mađarskog pesnika Gabora Šejna „Kula ludaka“ u ediciji Element, dok se u novoj ediciji Izbor objavljuju izabrane pesme poznatog izraelskog pesnika Amira Ora „Reci i ja ću biti“.

Nova knjiga aforizama Ratka Dangubića „Crveni tepih“ predstavlja jednog od najznačajnijih savremenih srpskih aforističara u punoj zrelosti koji oblikuje ironijski razuđenu društvenu hroniku sačinjenu od suočenja s društvenim i istorijskim kontekstom, karakterom i mentalitetom.

Modernost je stalni izazov za poznatog slikara Miliju Belića u njegovim esejima u knjizi „Izazov modernosti“ u kojima se suočava i sa svojom stvaralačkom avanturom i sa opusima velikih srpskih, evropskih i svetskih umetnika.

Knjiga Duška Lopandića „Evropska integracija“ između nacije i globalizacije jeste istorija nastanka i dosadašnjeg razvoja Evropske unije, rasprava o njenom sadašnjem stanju i mogućem razvoju događaja, kao i o zakasneloj integraciji Srbije i Zapadnog Balkana.

Poznati ekonomista Goran Nikolić ispitivao je u knjizi „Razbijanje ekonomskih mitova“ najčešće i najtvrdokornije ekonomske mitove i legende, stereotipe i omaške. Njegova knjiga otuda je provokativna i zanimljiva rasprava o izazovnim pitanjima sadašnjeg trenutka i o krizi ekonomskih mitova.

Knjiga Miloša Bruna „Beograd u Velikom ratu: očima savremenika“ otkriva Beograd koji se malo zna. To je svakodnevni Beogradu toku Prvog svetskog rata. Zainteresovan za to kako su savremenici videli udes Beograda u Velikom ratu i kako su taj udes preživeli, Miloš Brun je istraživao istorijsku građu i arhive, ali je posebnu pažnju posvetio svedočenjima. Neka od tih svedočenja pronašao je u dnevnicima, memoarima i pismima onovremenih Beograđana, dok su se kao posebno dragocen izvor pokazale novine iz tog doba. Jedan nedovoljno istraženi deo beogradske i srpske istorije oživljava pred nama zahvaljujući ovoj odličnoj knjizi i lepom istraživačkom poduhvatu.Arhipelag - Beograd u Velikom ratu

Retrospektiva i novi početak

Deset godina rada nije samo prilika da se napravi retrospektiva i da se još jednom osmotri pređeni put. To je odlična prilika da se nađete i na jednom novom početku.

Arhipelag je takav početak prepoznao u pokretanju nove edicije Mali Arhipelag i čitave jedne oblasti u svom programu. To su knjige za decu i osetljive.

Jedna serija ovih knjiga biće posvećena deci od šest do devet godina, dok će druga biti namenjena tinejdžerima.

Sajam knjiga je prilika da se predstave prve knjige u ovoj ediciji, romani Jelene Rosić „Babicino unuče“ i Mari Luiz Gej i Dejvida Homela „Putujući cirkus“, kojima će se pridružiti najpoznatija knjiga za decu Davida Grosmana „Zagrljaj“ s predivnim ilustracijama Mihal Rovner.

Tako su stvarne knjige, u kojima se mogu prepoznati autentične događaje savremene literature i poziv na neobuzdanu avanturu čitanja, ispunile neposrednu nestvarnost u kojoj nastaju i u kojoj se objavljuju. Još jednom se pokazalo: „Nije sve loše, dobre su knjige“. (danubeogradu.rs)

Arhipelag – programi za Školski dan

Četvrtak, 26. oktobra 2017.
Štand Arhipelaga

11.00-12.00
– Knjige za lektiru u izdanju Arhipelaga

12.00-16.00
– Predstavljanje nove edicije za decu i mlade Mali Arhipelag
Mari-Luiz Gej, Dejvid Homel – Putujući cirkus
Jelena Rosić – Babicino unuče
David Grosman – Zagrljaj

16.00 – 17.00
– Programska akcija Biblioteka za škole
Plato Laze Kostića, Hala 1A

14.00 – 14.50
Mali Arhipelag: Knjige za decu i osetljive (Arhipelag, 2017):
predstavljanje nove edicije Arhipelaga
Govore: Gojko Božović, Dejvid Homel, Vesna Roganović, Jovana Nožinić

Pisci na štandu Arhipelaga na 62. Beogradskom sajmu knjiga

Ponedeljak, 23. oktobra 2017, 15-17 časova
Ljubodrag Dimić (Jugoslavija i Hladni rat)
Nikola Moravčević (Braća Anđelovići)
Goran Nikolić (Razbijanje ekonomskih mitova)
Mileta Prodanović (Vitiligo)
Ana Ristović (Čistina)

Utorak, 24. oktobra 2017, 15-17 časova
Milija Belić (Izazov modernosti)
Ratko Dangubić (Toliko toga je već tamo)
Dragoljub Mićunović (Život u nevremenu I-III)
Živorad Nedeljković (Uspon)

Sreda, 25. oktobra 2017, 15-17 časova
Laslo Blašković (Prasvršetak)
Neven Cvetićanin (Državništvo modernog doba / Politička mehanika i veština državništva)
Dejvid Homel (Putujući cirkus)
Duško Lopandić (Evropska integracija između nacije i globalizacije)
Nemanja Rotar (Poslednji Romeji / Sutradan posle detinjstva)

Četvrtak, 26. oktobra 2017, 15-17 časova
Miloš Brun (Beograd u velikom ratu)
Branko Čegec (Pun mjesec u Istanbulu)
Božo Koprivica (San ulice)
Stevan Tontić (Hristova luda)
Mladen Vuruna (Košulja sa likom Če Gevare)

Petak, 27. oktobra 2017, 15-17 časova
Barbi Marković (Superherojke)
Veselin Marković (Prošlost nikad ne prođe)
Amir Or (Reci i ja ću)
Uglješa Šajtinac (Žena iz Huareza)
Srđan V. Tešin (Gori gori gori)
Darko Tuševljaković (Naknadne istine / Jaz)

Subota, 28. oktobra 2017, 15-17 časova
Aleksandar Baljak (Zidovi na horizontu)
Jelena Lengold (Raščarani svet)
Vida Ognjenović (Maksimum)
Mihajlo Pantić (Kada me ugleda ono što tražim)

Promocije na Sajmu knjiga

Nedelja, 22. oktobra 2017.
Štand Arhipelaga
17:00-18 časova
Otvaranje štanda Arhipelaga: koktel

Ponedeljak, 23. oktobra 2017.
Štand Rumunije
17:00-18 časova
Maks Bleher: Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti (Arhipelag, 2017):
predstavljanje knjige
Govore: Gojko Božović i Đura Miočinović

Utorak, 24. oktobra 2016.
Plato Laze Kostića, Hala 1A
14-14.50 časova
Dejvid Homel: Putujući cirkus (Arhipelag, 2017):
predstavljanje knjige
Govore: Dejvid Homel, Gojko Božović, otpravnik poslova Ambasade Kanade Brajan Ebel,
Vesna Roganović

Sreda, 25. oktobra 2017.
Plato Laze Kostića, Hala 1A
14-14.50 časova
100 slovenskih romana i SLAWA:
predstavljanje edicija
Govore: Julija Sozina, Laslo Blašković, Gojko Božović

Četvrtak, 26. oktobra 2017.
Plato Laze Kostića, Hala 1A
14-14.50 časova
Mali Arhipelag: Knjige za decu i osetljive (Arhipelag, 2017):
predstavljanje nove edicije Arhipelaga
Govore: Gojko Božović, Dejvid Homel, Vesna Roganović, Jovana Nožinić

Petak, 27. oktobra 2017.
Sala „Borislav Pekić“, Hala 1A
14-14.50 časova
Amir Or: Reci i ja ću biti (Arhipelag, 2017):
predstavljanje knjige
Govore: Amir Or, Vida Ognjenović, Gojko Božović

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.