Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Manolo: Kralj cipela
Manolo Blahnik

U bioskopima: Manolo: Kralj cipela

Jedinstven biografski film o životu čuvenog dizajnera obuće Manola Blanika pod nazivom „Manolo: Kralj cipela“ u bioskope stiže u četvrtak 5. oktobra.

Dokumentarna drama koju je režirao modni novinar Majkl Roberts sigurno će privući pažnju mnogih i činjenicom da o legendarnom brendu i njegovom tvorcu, uz istorijske snimke, govore Ana Vintur, Paloma Pikaso, Iman, Naomi Kembel, Karli Klos, Rijana…

Manolo Blanik cipele su „bolje od seksa“ rekla je Madona osamdesetih, a ta tvrdnja važi i danas. Ana Vintur, urednica Voga nosi isključivo „manolice“, i ne seća se kada je poslednji put nosila cipele nekog drugog dizajnera. Keri Bredšo ih je promovisala u seriji „Seks i grad“ i tako ih lansirala u orbitu.

Blanik, koji je ženske cipele pretvorio u umetnost, inspirisao je generacije dizajnera da ga slede. Preko Gučija i Prade, do imena sa nezavisne scene, Manolo je imao ključnu i lidersku ulogu u razvoju svetske modne industrije.

Manolo Blanik rođen je 1942. na Kanarskim ostrvima, gde otkriva svoj zanat i interesovanje. Otac mu je bio strogi Čeh, a uz majku Španjolku naučio je kako da izradi savršene espadrile. Dugo je živeo u Londonu i na jugozapadu Engleske gde poseduje dve kuće u kojima čuva između 25.000 i 30.000 pari prototipa „manolica“. Više i ne broji. Reditelj Roberts je prvi filmski umetnik koji je zavirio u svetski fabulozan cipelarnik.

“Ja ne živim u kući. Ja živim u muzeju cipela! Ili ne! U mauzoleju cipela, to je još bolje“, priča Blanik i dodaje kako je prilikom neke poplave „izgubio 30 pari“. O cipelama govori kao da je reč o ljudskim bićima, gotovo članovima porodice…

Originalan naziv filma – „Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards“ nije dat slučajno. Sedamdesetčetvorogodišnji španski dizajner je zaista „karijeru“ započeo praveći cipele za guštere, od omota „Kedberi“ čokoladica, kada je bio dete na Kanaraskim ostrvima.

Blanik je izjavio da nakon njegove smrti neće više biti novih modela sa čuvenim potpisom „Manolo Blahnik“. Taj brend neće biti predat u nasledstvo nekim novim dizajnerima.

(danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards / Manolo: Kralj cipela. Dužina trajanja filma: 89 minuta. Žanr: dokumentarni, biografski, drama. Država i godina proizvodnje: USA / 2017. Režija: Michael Roberts. Uloge: Riwer Hawkins, Rick Kissack, Manolo Blahnik.

 

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.