Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Ana Karenjina: Sećanja Vronskog
"Ana Karenjina: Sećanja Vronskog" - filmsko tumačenje koje stiže iz Rusije

U bioskopima: Ana Karenjina: Sećanja Vronskog

Originalna filmska adaptacija čuvenog Tolstojevog romana „Ana Karenjina“ pod nazivom „Ana Karenjina: Sećanja Vronskog“ u bioskopima je od četvrtka 12. oktobra.

Radnja jednog od najpoznatijih dela ruske književnosti sada se posmatra iz sasvim drugog ugla.

Godina je 1904. i na Dalekom istoku, u Mandžuriji, u toku je Rusko-japanski rat. Glavni hirurg ruske vojne bolnice spašava živote nekoliko ranjenih oficira, među kojima je i grof Vronski. Kada sazna za njegov identitet lekar odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je surovom igrom sudbine spasao život onome koga smatra odgovornim za tragediju svoje porodice. „Moje ime je Sergej Karenjin, gospodine Vronski, ja sam jedini sin Ane Karenjine“.

Ne gajeći bilo kakve iluzije i ne očekujući odgovore, mladi Karenjin Vronskom postavlja pitanje koje ga muči čitavog života: šta je nateralo njegovu majku na fatalni čin? Posle kraćeg oklevanja Vronski odlučuje da ispriča svoju priču o tragičnoj ljubavi sa Anom Karenjinom. Vronski se vraća u prošlost i sa Aninim sinom deli sećanja čiji je zatočenik trideset godina, zapažajući da se ljudi sećaju samo onoga čega žele da se sećaju.

Pred publikom je, dakle, nova verzija priče, koju potpisuje 65-godišnji rusko-jermenski režiser, scenarista i producent Karen Šahnazarov. Nagrade koje je do sada za svoje filmove osvojio upućuju da će „njegova“ Ana Karenjina biti interesantno i dobro prihvaćeno ostvarenje, a dileme o ljubavi, dužnosti, istini, strasti, izboru… koje je u svom delu pokrenuo Lav Tolstoj, teme su van vremena i prostora, za sve generacije, književne i filmske ukuse.

(danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: Anna Karenina. Istoriya Vronskogo / Ana Karenjina: Sećanja Vronskog. Dužina trajanja filma: 138 minuta. Žanr: drama. Država i godina proizvodnje: Rusija / 2017. Režija: Karen Shakhnazarov. Uloge: Elizaveta Boyarskaya, Kirill Grebenshchikov, Vitaly Kishchenko.