Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Dom omladine Beograda: Mark Lanegan Band

Dom omladine Beograda: Mark Lanegan Band

U utorak, 7. novembra od 20.30, u sali Amerikana Doma omladine Beograda nastupiće Mark Lanegan Band.

Legendarni pevač i nekadašnji lider kultnog sastava Screaming Trees, idol Kurta Kobejna, muzički otac Nirvani i Pearl Jam, omiljeni pevač svih drugih muzičara i za mnoge božanstvo grandža i Amerikane – jedinstveni Mark Lanegan – posle dve godine vraća se u Beograd.

Mark Lanegan Band promoviše album „Gargoyle“ koji je objavio krajem aprila i za koji je u prestižnoj muzičkoj štampi dobio neverovatne kritike („Mojo“ maksimalnih pet zvezdica, „Uncut“ 8/10).

Ulaznice su prodaji na blagajni Doma omladine i svim punktovima Eventima, kao i online na www.eventim.rs po sledećim cenama: 2500 RSD do 6. novembra i 2800 RSD na dan koncerta.

Mark Lanegan voli Beograd

Mark Lanegan je održao tri rasprodata koncerta u Domu omladine Beograda (2012, 2013, 2015), a ovog puta njegov koncert u Beogradu, uz nastup u Zagrebu dan ranije, jedini je u regionu.

Njegova mešavina amerikane, soula i bluza, rokenrola i spejs-disko zvuka jedinstvena je na celokupnoj muzičkoj sceni, a njegov vokal jedan je od najupečatljvijih u istoriji rokenrola: uz bok Džoniju Kešu, Tomu Vejtsu, Leonardu Koenu i Nilu Jangu, njegovim velikim uzorima.

Svoju karijeru Lanegan je započeo pre više od 30 godina u, pokazalo se kasnije, izuzetno važnom i uticajnom, ali i uveliko potcenjenom bendu Screaming Trees. Između 1986. i 1996. Mark Lanegan je sa Screaming Trees objavio sedam studijskih albuma, a prvi solo – „The Winding Sheet“, predstavio je 1990. godine.

Premda su posle potpisa za veliku izdavačku kuću i objavljivanja šestog albuma „Sweet Oblivion“ 1992. zabeležili značajan komercijalni uspeh, ipak su ostali u senci svojih popularnijih mlađih kolega koji su upravo u njima tražili inspiraciju.

„Nearly Lost You“

Singl s tog albuma „Nearly Lost You“ postala je njihova najpoznatija pesma na čemu mogu da se zahvale pre svega kultnom filmu „Singles“ snimljenom u Sijetlu 1992, u kojem su učestvovali i neki od stvarnih aktera tamošnje muzičke scene predstavljene u filmu.

Mnogima je Mark Lanegan poznat po radu sa Queens of the Stone Age, a sa njihovim uspehom i njegova samostalna karijera dolazi u fokus šire publike pa tako 2004. album „Bubblegum“ postiže pomalo neočekivan komercijalni uspeh.

Lanegan je poznat i po brojnim saradnjama i gostovanjima na tuđim albumima.

Ovog leta Mark Lanegan je svirao i sviraće na najvećim festivalima sveta (Primavera, Glastonbury), a posle toga kreće na veliku klupsku turneju. Do kraja godine objaviće i svoju prvu zbirku poezije sa pričama o pesmama, „I Am The Wolf“ za koju su uvodne tekstove napisali Džon Kejl i Mobi. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.