Naslovna » Izlasci » Festivali » Kulturica 2017 u Akademiji 28
Kulturica 2017 u Akademiji 28

Kulturica 2017 u Akademiji 28

U ponedeljak i utorak, 6. i 7. novembra, u Akademiji 28 biće održan festival Kulturica 2017 – festival dramskih sekcija srednjih škola.

Na drugom festivalu Kulturica učestvovaće šest beogradskih srednjih škola.

Prvog dana nastupaju Šesta, Deseta beogradska gimnazija i „PKB“ srednja škola, dok drugog dana nastupaju Četvrta, Deveta i Dvanaesta beogradska gimnazija.

Oba festivalska dana počinju od 17.00. Karte su u prodaji od utorka 31. oktobra, po ceni od 200 dinara, na blagajni Akademije 28 i važe za jedan festivalski dan.

Na kraju svakog dana, biće izabrana pobednička predstava i dodeljene nagrade za najboljeg glavnog glumca i glumicu, kao i za najbolju sporednu ulogu. Pobedničke predstave imaće i priliku da učestvuju u kulturnoj manifestaciji „Noć pozorišta“ koja se održava 25. novembra u Beogradu.

Dramska sekcija Šeste beogradske gimnazije pripremili su dramu Borislava Pekića „Generali ili Srodstvo po oružju“ o dva oficira, brigadnom đeneralu u penziji Đorđiju Njegovanu i pukovniku Blauringu. Putem njihovih strateških ekspertiza i analiza, sve vojske sveta postaju olovni vojnici u stravičnoj dečjoj igri sa milionima žrtava.

Ekipa Desete gimnazije izvodi predstavu „U potpalublju“ rađenu po istoimenom debitantskom romanu ovenčanim Ninovom nagradom. Radnja je smeštena u vreme početka rata u SFRJ, 1991. godine.

Učenici srednje „PKB“ škole izvode predstavu „Od krovova do perona“ koja oslikava stanje u državi, društvu i porodici kroz duše tri mlada ljubavna para. Različite percepcije vremena u kome žive, određuju njihove dalje puteve. Uprkos sukobima i razlikama, oni uspevaju da razviju empatiju, da budu oslonac jedni drugima i prihvate put nade i ljubavi.

Dramska sekcija Četvrte gimnazije izvodi predstavu „Sve o smrti“, omaž kultnom filmu „All That Jazz“. U centru radnje je nadareni koreograf koga je sopstveni nagon, doveo do uništenja. Radnja prikazuje put čoveka koji pred smrt doživljava neobične susrete da stvarnim i nestvarnim, prožeto muzičkim i plesnim numerama.

Učenici Devete gimnazije pripremili su predstavu „Nada“ koja predstavlja skup monologa o ljudskoj usamljenosti. Svedena na minimum scenskog prostora u odsustvu scenografije, ona samo naglašava individualnost i patnju ljudskog bića.

Ekipa Dvanaeste gimnazije izvešće predstavu „3096 dana“, baziranu na priči Nataše Kampuš, koja je 3096 dana provela u podrumu svog otmičara Volfganga Priklopila. Na sceni se odvijaju dve radnje – policijska stanica u kojoj Nataša daje izveštaj odmah po bekstvu i život u njenoj „sobi“.

Cilj festivala je da podrži mlade i talentovane ljude, dok sa druge strane promoviše kulturu i umetnost među mladima. Festivali Kulturica i ove godine podržavaju brojna pozorišta, muzeji, izdavačke kuće i mediji, a kao žiri festivala pojaviće se poznata lica naše kako pozorišne tako i filmske scene. (danubeogradu.rs)

Kulturica – satnica

6. i 7. novembar
17:00 – 17:10… Otvaranje festivala
17:10 – 18:10… Prva predstava
18:10 – 18:20… 1. pauza
18:20 – 19:20… Druga predstava
19:20 – 19:30… 2. pauza
19:30 – 20:30… Treća predstava
20:30 – 21:00… Proglašenje pobednika i dodela nagrada