Naslovna » Izlasci » Pozorište » Le Studio: „Thunderstruck“ na Kondenz festivalu

Le Studio: „Thunderstruck“ na Kondenz festivalu

Svetska premijera performansa „Thunderstruck“ na Kondenz festival u Beogradu biće održana 21. oktobra od 20.00 u Le Studiju.

Performans „Thundesrstruck“ švedske autorke Stine Nyberg, koji prati život genija i čudaka Nikole Tesle, a koji koristi Teslin kalem, biće premijerno izveden u okviru jubilarnog, desetog Kondenz festivala savremenog plesa i performansa u Beogradu.

Performans će krajem oktobra biti izveden i u Stokholmu, a zatim kreće na svetsku turneju.

Krajem 19. veka, srpsko-američki inovator Nikola Tesla došao je do nekoliko važnih otkrića vezanih za struju i komunikacije koji su presudno uticali na naše doba. Takođe je izmislio Teslin kalem, električno kolo koje se koristi za proizvodnju visokonaponske struje, niskonaponske struje, visokofrekventne električne energije; zapravo, naprave koja proizvodi svetlosne munje, korišćene za zabavu na predstavama na kojima se uživo proizvodila električna energija. Zato u predstavi nastupaju Stina Nyberg i Teslin kalem, i prave „električni perfomans“.

Thunderstruck – feministički pristup

Performans „Thunderstruck“ polazi od devetnaestovekovnog fenomena putujućih predstava o struji. U vreme kada je struja još uvek bila naučni novitet, na ovakvim predstavama prikazivana je kao magija.

„Thunderstruck“ je feministički pristup performansu sa Teslinim kalemom. Polazi od interesa za koreografiju pokreta, zvuka i objekta postavljenih na jednakim osnovama – gde oba izvođača, svetlo, tehnika i zvuk nastupaju kao glavni protagonisti.

Ovaj performans stvara alternativu postojećim mačo-spektakularnim nastupima sa Teslinim kalemom, spajajući tehničke inovacije sa dugotrajnim istraživanjem o nauci i magiji.

„Thunderstruck“ se vraća u vreme kada su umetnik i naučnik verovali u mogućnost transformacije sila prirode u sile koje pokreću društvo, koristivši prirodnu energiju za stvaranje gotovo magičnih naprava. Predstava daje i jasan uvid u rodno uređenu istoriju struje, kult genija i potencijal magije.

Performans je nastao posle istraživanja sa arhivistkinjom Sandrom Linel (Linnell) u jesen 2016. godine, a zatim kroz rad u Beogradu, u rezidencijalnom programu StationOne maja 2017. godine. „Stanica“ je koproducent predstave, uz MDT iz Stokhholma, a uz lokalnu podršku Centra za promociju nauke.

Ovogodišnji, deseti po redu Kondenz festival održava se od 20. do 25. oktobra u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples, a u okviru festivalskog programa održaće se i veliki međunarodni skup u oblasti plesa – „Nomad Dance Advocates“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.