Naslovna » Izlasci » Festivali » Novo doba – osmi festival nesvrstanog stripa
Novo doba - festival nesvrstanog stripa
Novo doba - festival nesvrstanog stripa

Novo doba – osmi festival nesvrstanog stripa

Od 4. do 8. oktobra u Beogradu i Zemunu biće održan Osmi festival nesvrstanog stripa – Novo doba.

Pet dana festivala, ove godine sa temom „Svetlost univerzuma“ predstavlja autore, izdavače i izvođače iz Nemačke, Srbije, Španije, Perua, Belgije, Francuske, Makedonije, Austrije, Švedske, Češke…

„Svetlost univerzuma“ kao tema navodi na niz pitanja na koja ne postoje odgovori kao što su: kog univerzuma? koja svetlost? iz kakvih međuprostora?… ali, pre svega navodi na nezaustavljivo srljanje u budućnost, jer svetlost je uvek ispred nas.

„Glavni štab festivala“, kao i prethodnih nekoliko godina, nalazi se u AKC Matrijaršija u Zemunu.

Osim toga, na više lokacija kao što su UG Stara kapetanija, MKC Kombinat, galerija Tunel, Ulična galerija, CUK Imago, galerija Štab i Kvaka 22, Novo doba će iz dana u dan predstavljati izložbe Marka Šnajdera (Zalud graditelj), Aleksandra Denića (Denićeva godina), Marjana Đarmatija (To tako mora), Martina Lopeza Lama i Irkusa Zaberia (Španski grip), Wormhole (Tunel), Olivijea Alemana (Azimut Brutal) i Kirčeta Arsovskog (18+ xxx dominanta).

Ukratko: ozbiljni mladi crtači iz Španije, legende francuske grafzinske scene, neki od pionira istočnoberlinske skvot scene, čista poslastica makedonske off produkcije, odabrani kolektivni doprinos briselskih medijateka, najbolje od prošlogodišnje domaće produkcije.

Novo doba – stripovi, izložbe, knjige…

Osim izložbi i koncerata, na festivalu nas očekuju promocije knjiga Marka Šnajdera „Zalud graditelj. Bogdan Bogdanović“, Mubareć i Klopka za pionira, kao i otvorene radionice u AKC Matrijaršija sa kolektivom Mubareć i Goranom Stojčetovićem (Art Brut Serbia).

Specijal ovogodišnjeg Novog doba je prvi bot pesnik na srpskom jeziku čije je nastajanje i postojanje u velikoj meri pratilo kreiranje ovogodišnje edicije festivala Novo doba.

Vizualizaciju i tumačenje svetlosti univerzuma za festival Novo Doba obezbedio je mladi slikar Aleksandar Denić.

Publika je pozvana i dobrodošla na razmenu sa gostima i autorima tokom celokupnog trajanja festivala, što će u najdostupnijoj formi biti moguće u petak 6. oktobra na Fijuk sajmu u okviru Novog doba. (danubeogradu.rs)