Naslovna » Izlasci » Festivali » Slobodna zona 2017 od 1. do 6. novembra
Slobodna zona 2017: Božanski poredak
Slobodna zona 2017: Božanski poredak

Slobodna zona 2017 od 1. do 6. novembra

U Beogradu, Nišu i Novom Sadu, od 1. do 6. novembra biće održan filmski festival Slobodna zona, na kom će biti predstavljeni angažovani igrani i dokumentarni filmovi.

Selektorski tim festivala bogatiji je za dvoje mladih i talentovanih autora. Montažerka Jelena Maksimović i reditelj Ivan Bakrač kao selektori regionalnog programa napravili su sjajan odabir filmova iz zemalja bivše Jugoslavije i regiona. Zahvaljujući tome, publika u Novom Sadu i Nišu će ove godine imati priliku da vidi veći broj filmova nego što je to bio slučaj do sada.

„Muškarci ne plaču“ reditelja Alena Drljevića iz Bosne i Hercegovine govori o borbi bivših boraca jugoslovenskih ratova sa posttraumatskim sindromom i predstavlja jedinstven osvrt na posledice raspada Jugoslavije.

Sjajna muzika, režija, priča…

U međunarodnoj selekciji na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni uz dokumentarni mjuzikl „Dan oslobođenja“ koji otvara festival, publiku u sva tri grada očekuje još jedan sjajan muzički dokumentarac – film „Čavela“ u režiji Katrin Gund i Dareše Kjui. Ovaj raskošni portret jedne od najvećih ikona meksičke tradicionalne muzike ujedno je i filmsko svedočanstvo o snazi volje i žudnji za životom.

Još jedan film u kome dominira sjajna muzika je i „Gaza Surf Klub“ Filipa Gnadta i Mikija Jamina. Sniman u senci ratnih sukoba između izraelske vojske i Hamasa, ovaj film govori o mladim ljudima koji spas od opsade, rata i verskog fanatizma pronalaze u surfovanju.

„Božanski poredak“ rediteljke Petre Bjondine Folpe je švajcarski kandidat za Oskara 2018 i duhovita priča o Nori, mladoj supruzi, majci i domaćici iz jednog sela u švajcarskim Alpima koja se početkom sedamdesetih bori za pravo glasa za žene – najpre u svojoj kući a zatim i u široj zajednici.

Koji će od filmova na ovogodišnjem festivalu Slobodna zona osvojiti neku od četiri nagrade koje dodeljuju dva stručna i jedan omladinski žiri, znaće se 6. novembra. Publika će, kao i svake godine glasati za svoje favorite i pored nagrade publike odlučivaće svojim glasovima i koji filmovi će na proleće 2018. krenuti na turneju po Srbiji.

Pronađite i vi svoje favorite u ovogodišnjoj selekciji koja obuhvata više od 40 filmova.

U ponedeljak, 23. oktobra, počinje prodaja ulaznica na blagajnama bioskopa u kojima će se filmovi prikazivati. Karte za film „Dan oslobođenja“ već su u prodaji na blagajnama Eventima, Sava centra (500 RSD) i KCNS (300 RSD). (danubeogradu.rs)

Slobodna zona 2017 – program

Program je u pripremi…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.