Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Španski hrast posađen u parku Tašmajdan

Španski hrast posađen u parku Tašmajdan

Radnici JKP „Zelenilo – Beograd“, povodom 88 godina od osnivanja, zasadili su tri sadnice španskog hrasta u parku Tašmajdan. Drugo ime za španski hrast je močvarni hrast (Quercus palustris ‘phellos’).

Španski hrast, pripada crvenim hrastovima čije je prirodno stanište Severna Amerika, a danas je široko rasprostranjena vrsta i u Evropi. Glavna odlika ove vrste je visoka dekorativnost i otpornost na gradske uslove.

Španskom hrastu dodeljena je nagrada Britanskog kraljevskog hortikulturnog udruženja (nagrada koja je ustanovljena još 1922. godine, koja se dodeljuje vrstama koje su izuzetne za upotrebu u hortikulturi. Posebnost koju ima ova vrsta hrasta je izrazito crvena boja lista u jesen koji ostaje na granama i tokom zime.

I prethodnih godina, sadnjom sadnica u Pionirskom parku obeležavane su godišnjice JKP „Zelenilo – Beograd“. Sađene su uglavnom sadnice koje ne mogu ili vrlo retko mogu da se vide na zelenim površinama prestonice.

Park Tašmajdan je smešten u centru Beograda a okružen je prometnim ulicama, Takovskom, Ilije Grašanina, Karnegijevom i Bulevarom kralja Aleksandra.

Njegovo uredjenje počelo je pedesetih godina prošlog veka, od 1950. do 1954. i u njegovoj izgradnji svakodnevno je učestvovalo oko 1.000 radnika i dobrovoljaca.

Ukupna površina parka iznosi 11 hektara, čiji kompleks preseca ulica Starine Novaka koja ga deli na dve prostorne celine i funkcionalno međusobno nepovezane zone, Veliki i Mali Tašmajdan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.