Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Sneško
U bioskopima: Sneško
U bioskopima: Sneško

U bioskopima: Sneško

Od 19. oktobra u bioskopima će se prikazivati triler „Sneško“ čija će premijera biti dan ranije u bioskopima Cineplexx.

Triler „Sneško“, zasnovan na svetskom bestseleru pisca Jua Nesbea sa Majklom Fasbenderom u glavnoj ulozi.

Kada glavni detektiv elitnog kriminalističkog odeljenja (Fasbender) počne da istražuje nestanak žrtve prvog snežnog dana, uplašiće se da je neuhvatljivi serijski ubica možda ponovo aktivan.

Uz pomoć genijalnog regruta (Ferguson), ovaj policajac će morati da poveže deceniju stare slučajeve s brutalnim novim ukoliko želi da nadmudri ovo nezamislivo zlo pre nego što sneg ponovo padne.

„Sneško“, sedmi bestseler Jua Nesbea iz serije knjiga o Hariju Holu, odmah je opčinio publiku širom sveta od kada je objavljen 2007. Naravno, Norvežani su prvi znali za ovaj bestseler, ali ubrzo je i ceo svet „uhvatio korak“.

„U nekim zemljama sam se sa ovim romanom prvi put probio na tržište“, objašnjava Nesbe koji je prodao zapanjujućih 34 miliona knjiga širom sveta.

Detektiv Hol, koga je stvorio Ju Nesbe, postao je legenda širom Skandinavije. Danas, posetioci iz svih krajeva sveta posećuju Norvešku kako bi rekonstruisali fiktivni put kojim se kreće Hol po zaleđenim ulicama Osla, odajući počast njegovim omiljenim utočištima – kakav je i „Šrederov kafić“ – u kom pokušavaju da uđu u um ovog sjajnog detektiva. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov i prevod na srpski: The Snowman / Sneško. Dužina trajanja filma: 119 minuta. Država i godina proizvodnje: VB / 2017. Žanr: krimi, triler. Uloge: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, J.K. Simmons. Reditelj: Tomas Alfredson.

https://youtu.be/uSFfBhpkFWg

Sneško: Hol = Šerlok

Hol je za Oslo ono što je Šerlok Holms za London i takođe je iza svog imena izgradio mini industriju jer je moguće bukirati „Hari Hol“ turu. Šta je to u vezi sa istražiteljem Holom što privlači čitaoce iz celog sveta?

Kao i mnogo njegovih saradnika iz romana i Hol je neispunjen čovek koji se bori sa problemima u privatnom životu koji je potpuno u pukotinama. Kao alkoholičar koji je nepouzdan i dezorganizovan, on ima urođenu nesposobnost da se obaveže. Ipak, uprkos svim privatnim neuspesima, on je dobar detektiv: obziran radnik, odlučan i kreativan – čovek koji se neće zaustaviti dok pravda ne bude zadovoljena!

On je pravični antiheroj, koga ne možete da ne volite. „Ovo je čovek sa puno kontradiktornosti“, otkriva Nesbe.

Znalo se od početka da će izbor glavnog protagoniste za film „Sneško“ biti komplikovan i zahtevan proces. „Morali smo da razmatramo mnogo opcija kada je u pitanju izbor glavnog glumca“, objašnjava producent Robin Slovo. „Morate podjednako da zadovoljite i čitaoce romana i ljude koji će se sa ovim likom po prvi put upoznati u bioskopu“.

Poštovanje prema piscu i knjizi

U bioskopima: Sneško

Bilo bi neiskreno reći da je lik istražitelja pisan baš za Fasbendera, ali kada se uzme u obzir Nesbeov opis Hola koji ga oslikava kao visokog, atletski građenog mršavog muškarca, svetle kose, već vam je jasnije zašto je za ovu ulogu izabran glumac nemačkog porekla.

„Kada sam čuo da će Majkl igrati Harija, odmah sam pomislio da je to pravi izbor,“ kaže Nesbe.

„Prva stvar koje me je privukla projektu bio je reditelj Tomas Alfredson“, kaže Majkl Fasbender. „U trenutku kada je tekst došao do mene, nisam znao ništa o svom liku“, priznaje Majkl. „Bio je to potpuno novi svet za mene. A onda sam se prepustio knjigama i svetu u kom živi detektiv Hari i vrlo brzo sam se stopio sa likom“.

Glavni muško-ženski odnosi u „Snešku“ su između Harija i Rakel u koju je još uvek zaljubljen a koju igra Šarlot Gejnsburg, kao i između Harija i mlade inspektorke Katrin Brat, koju igra Rebeka Ferguson („Nemoguća Misija – Otpadnička nacija“).

Koliko je reditelj Alfredson uvažen i poštovan, može se meriti po glumačkoj ekipi u filmu „Sneško“ u kojoj su neki od najvećih glumačkih talenata koji su svoje vreme posvetili igranju manjih uloga u odnosu na ono na šta su inače navikli.

„Ono što je specifično za ovaj film, a to je tako zahvaljujući reditelju Tomasu, je da glumci ogromnih kvaliteta igraju, uslovno rečeno, male uloge“, objašnjava producent Robin Slovo.

Oslo i detektiv Hari su toliko nerazdvojni i njihovi identiteti su toliko isprepletani da je bilo neophodno da se film snima tamo gde je ova priča i nastala. Reditelj T. Alfredson bio je odlučan od starta da će se film snimati u Norveškoj. Želeo je da prikaže važnost tišine, specifičan ritam mirnih severnih gradova, ali i njihov neobičan i jedinstven izgled.

Produkcija je bila odlučna u znak poštovanja prema romanima i liku detektiva Harija Hola, da se izbori sa velikom hladnoćom kako bi gledaocima što verodostojnije prikazala ovaj svet.