Naslovna » Izlasci » Film » Vikend francuskog filma: Udahni život!
Vikend francuskog filma: Udahni život! - Swagger
Vikend francuskog filma:: Swagger

Vikend francuskog filma: Udahni život!

Od 13. do 15. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće organizovan Vikend francuskog filma pod sloganom „Udahni život!“.

DOB i Francuski institut pozivaju vas da kroz pet savremenih francuskih fimova upoznate život tinejdžera i adolescenata. Upoznajte njihovu svakodnevicu, pogledajte svet njihovim očima! Otkrijte koje su njihove nade i razočarenja, vizije budućnosti i i strepnje, bitke koje vode na putu ka samoostvarenju, ne dozvoljavajući da ih savremeno društvo pregazi.

Njihove priče su poziv na razmišljanje o sopstvenim snovima, o svetu koji dolazi, ali i o onom koji smo za sobom ostavili. Kojim god putem da se krene i kojem god cilju da se teži, uz motivaciju i humor život se lakše diše.

Cena ulaznice po projekciji je 250 RSD. (danubeogradu.rs)

Vikend francuskog filma – program

Petak, 13. oktobar

20.00… SWAGGER (Francuska, 2016, 84’, dokumentarni)
Režija: Olivije Babine
Svager je priča koja jedanaestoro vrlo mladih ljudi, takoreći dece, neobičnih karaktera koja odrastaju u sirotinjskim francuskim predgrađima. Film prikazuje njihove neobične i neočekivane poglede na svet i njihov zabavan ali i zapanjujući način razmišljanja. Razvijajući pravi mozaik susreta i mešajući žanrove od muzičke komedije do naučne fantastike, reditelj Babine oživljava reči i fantazije ove dece. Jer, uz neosporne egzistencijalne probleme ova deca i tinejdžeri itekako imaju i snove i ambicije koje im niko ne može oduzeti.

Subota, 14. oktobar

19.00… TAMARA (Francuska, 2016, 100′, komedija)
Režija: Aleksandar Kastanjeti
Uloge: Eloiz Marten, Silvi Testid, Siril Gei
Tamara je petnaestogodišnjakinja koja ima velike komplekse zbog svoje težine. Da bi se oslobodila ružne etiketiranosti iz srednje škole, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. U to ime ona se kladi sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, tuda prolazi Dijego, najzgodniji dečko u školi, a Tamara, ne slučajno, već namerno odlučuje da iskoristi šansu.

21.00… POLINA ŽIVI ZA PLES (Francuska, 2016, 108′, komedija/drama)
Režija: Valeri Miler, Angelin Preljocaj
Rusija devedesetih godina. Balerina Polina koja od ranog detinjstva mnogo obećava, zahvaljujući strogom i zahtevnom profesoru Bojinskom pred važnim je profesionalnim izazovima. Dok se priprema da učestvuje u prestižnom baletu teatra Baljšoj, ona prisustvuje predstavi savremenog plesa, sasvim drugačijeg od onoga čime se sama bavi, a koji je duboko dirne otvarajući joj sasvim nove i neslućene perspektive.

Nedelja, 15. oktobra

19.00… POLOŽI MATURU PEVAJUĆI (Francuska, 2003, 82′, dokumentarni)
Režija: David Andre
Ovo je burna priča o grupi prijatelja iz Bulonj-sir-Mera, grada koji je teško pogođen krizom. Završna godina njihove srenje škole prepuna je snova i razočaranja, a pesme koje će izmisliti ovi tinejdžeri iz radničkih porodica i srednje klase, pretvaraju tešku stvarnost u poeziju. Film izazivaa smeh i snažne emocije i nikog ne ostavlja ravnodušnim.

21.00… VIDETI SVET (Francuska, 2016, 102′, drama)
Režija: Delfin Kulen, Mirijel Kulen
Oror i Marin su devojke u vojnoj službi koje se vraćaju iz Avganistana. Sa svojom vojnom jedinicom one provode tri dana na Kipru, u hotelu sa pet zvezdica, među turistima na odmoru. Ono što vojska naziva dekompresiona komora treba da im pomogne da zaborave rat. Međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja. Posle filma 17 devojaka ovo je drugi film sestara Kulen koji je ušao selekciju filmskog festivala u Kanu 2016. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.