Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » BenQ XL2730 monitor – top gejming monitor!

BenQ XL2730 monitor – top gejming monitor!

BenQ se u poslednjih desetak godina opasno posvetio razvoju gejming monitora i gejming periferije i već neko vreme na tržištu važi za jednog od lidera na ovom polju. Brojne tehnološke inovacije koje krase rešenja pomenutog proizvođača u ovoj kategoriji proizvoda čine ga drugačijim na tržištu, a ako se na sve doda i korektna cena po kojoj se nude isti nije ni čudo što BenQ generiše sve bolju prodaju i sve veću naklonost kupaca tj. gejmera. Iz aktuelne ponude gejming proizvoda BenQ sa ponosom ističe moćni XL2730 monitor koji je u svakom smislu superioran i drugačiji od onog što se može pronaći u konkurentskim taborima…

Hardverski snažan

BenQ je XL2730 koncipirao kao superioran gejming monitor više klase, krcat najnovijim tehnološkim rešenjima i opremljen sa najboljim mogućim hardverom. Njegova izrada je posebna priča jer su korišćeni najbolji materijali u izradi, uključujući i plastiku koja se koristi u vojne svrhe, kao i aluminijum poslednje generacije za nošenje konstrukcije. Srce XL2730 monitora čini TN panel poslednje generacije sa odzivom tečnih kristala od 1 ms (GTG) i maksimalnom radnom rezolucijom od 2560×1440 dpi. Odnos stranica kod ovog monitora je 16:9, dok je za pozadinsko osvetljenje zadužen skup ultra sitnih LED dioda koje značajno utiču na sam izlazni kvalitet slike. Što se tiče dinamičkog kontrasta on je podešen na 12M:1, dok je prirodni kontrast zakucan na 1000:1. Superiornost ovog monitora ogleda se i u tome što poseduje impresivan broj ulaza i izalaza, kao i (verovatno najbolje rešen) USB Hub višenamenske primene (povezivanje igračkih slušalica, gejming miša i tastaure ili neke gejming periferije). Potrošnja je još jedna od jačih strana XL2730 monitora, pogotovo kada je upitanju Eco mod koji troši do 35% manje energije bez gubitka na kvalitetu slike.

Tehološki superioran

Kako stoji u samom uvodu ovog teksta XL2730 je gejming monitor koga je BenQ opremio najmoćnijim tehnološkim rešenjima. One najvažnije slede u nastavku. BenQ-ova nova tehnologija Motion Blur Reduction koja se nalazi u ovom moitoru pruža ultra-glatki doživljaj igranja bez zamućivanja, posebno u akcionim FPS igrama u kojima je važan svaki milisekund. Sa ovom tehnologijom igrači više ne gube vreme i ne osete pad kvaliteta igre zbog zastajkivanja i zamućivanja. Bolji i tečniji prikaz donosi prednost i više vremena za reakciju, što omogućava lakši put do pobede. BenQ sa XL2730 monitorom donosi više od jednostavnog podešavanja frekvencije osvežavanja na različitim rezolucijama, uz tehnologiju Gaming Refresh Rate Optimization Management koja nudi gejmerima nenadmašne performanse i optimalan izbor frekvencije osvežavanja (100/120/144 Hz). Ova tehnologija sarađuje sa funkcijama Display Mode i Smart Scaling i nudi potpuno rešenje za upravljanje frekvencijom osvježavanja za igrače entuzijaste. Color Vibrance je još jedna tehnološka inovacija na XL2730 monitoru koja omogućava podešavanje kolorita na 20 nivoa kako bi se zadovoljile želje svakog igrača i raznolike potrebe u svim tipovima igara. Ova jedinstvena tehnologija dostupna je u ekranskom meniju (On Screen Display – OSD) ili kroz Display Pilot softver a sve u cilju što lakšeg korišćenja.

Od ostalih tehnoloških inovacija izdvajaju se još par sjajnih rešenja. Jedna od najznačajnijih je Black eQualizer Dynamic tehnologija koja optimizuje prikaz na sasvim novom nivou uz pomoć automatskog podešavanja osvetljenja. XL2730 analizira aktivni izvor slike i automatski fino podešava nivo osvetljenja u granicama podešavanja koje je definisao korisnik. To omogućava igračima da u bliskoj borbi brzo uoče neprijatelja i pravovremeno reagiraju u bilo kojoj situaciji bez ručnog podešavanja osvetljenja. Auto Game Mode je veoma važna tehnološka inovacija koja omogućava XL2730 monitoru da sam odredi žanr igre koja se igra i automatski prilagodi podešavanja. Auto Game Mode takođe predlaže preuzimanje novih podešavanja za igru, ako je to potrebno. Ova jedinstvena osobina dostupna je kroz ekransko podešavanje (On Screen Display – OSD), kroz softver Display Pilot i preko S prekidača na kojem se nalazi i taster za brzu aktivaciju Auto Game Mode načina prikaza.

A sada sledi glavno oružje XL2730 monitora. Kako bi osigurao da igrači mogu što pre podesiti isti položaj monitora na koji su navikli sa najvećom točnošću, BenQ je primenio dodatne mogućnosti na modelu XL2730. Postolje je podesivo po visini koja se može menjati u 14 nivoa, a odabrani nivo može se obeležiti posebnom oznakom. Slične oznake primenjene su i na podešavanjima za nagib i zakrivljenje monitora. Na ovaj način komfornost tokom igranja je podignuta na maksimum.

Nova dimenzija slike

Kvalitet slike kod gejming monitora mora biti na daleko višem niovu u odnosu na monitore dizajnirane za druge primene/namene. XL2730 maksimalno prati traj trend donoseći igraču vernu reprodukciju boja i impresivnu detaljnost. Svi testovi potvrđuju kako je XL2730 kralj kvaliteta slike u svojoj klasi i koliko je zapravo besprekorno optimizovan monitor da igraču ponudi sliku živanih boja i brzog odziva, kao i sliku gde se svaki detalj jasno vidi. Tome, naravno dosta doprinosi i skup sjajnih tehnoloških rešenja koja su zadužena da iz ugrađenog TN displeja izvuku maksimum i podignu iskustvo i uživanje igrača na jedan mnogo više nivou u odnosu na tradicionalne igračke monitore. Upravo zbog svega što donosi na ovom polju XL2730 je odlično rešenje i za obradu grafike, crtanje, editovanje slikovnog i video sadržaja, ali i za gledanje HD filmova poslednje generacije. Jednostavnije rečeno XL2730 donosi potpuno novu dimenziju slike…

Suma sumarum

BenQ je sa XL2730 definitivno otišao najdalje, bar kada su gejming monitori upitanju. Besprekorna finalna izrada, odlično izbalansiran hardver i softver, kao i apsolutno savršena slika stvaljaju ovaj monitor među 5 najboljih gejming monitora na svetu u ovom trenutku. Ovaj monitor je zapravo san svakog pravog gejmera, ali i ljubitelja multimedije visoke definicije. Cena mu svakako nije mala, šta više od iste boli glava, međutim ono što nudi XL2730 apsolutno vredi svakog uloženog dinara.

Cena (sa PDV-om):  83.399,00 dinara

Kontakt: List

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.