Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu slavi 80 godina postojanja
Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu slavi 80 godina postojanja
Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu slavi 80 godina postojanja

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu slavi 80 godina postojanja

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu najstarija je i najprestižnija muzička visokoškolska ustanova u zemlji, koja ove godine obeležava 80 godina svog postojanja.

Tim povodom održano je niz koncerata, izložbi, naučnih skupova, promocija štampanih i audio izdanja, pokretanje novog sajta, objavljivanje Monografije, kao i mnoge druge aktivnosti koje uključuju nekadašnje i sadašnje profesore i studente Fakulteta.

Centralni događaj proslave jubileja biće gala koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, 21. novembra od 20.00, na dan početka rada Fakulteta.

Na koncertu učestvuju Simfonijski orkestar profesora, bivših i sadašnjih studenata FMU, Big Bend FMU. Dirigenti: Bojan Suđić i Vladimir Nikolov. Solisti: Stefan Milenković (violina), Roman Simović (violina), Tamara Stefanović (klavir), Jasmina Trumbetaš (sopran), Jovan Kolundžija (violina), Stojan Krkuleski (klarinet).

Na programu dela Konjovića, Hristića, Erića, Obradovića, Verdia, Ravela, Sen-Sansa, Sarasatea, Vebera, Ligetija, Biča, Mosmana.

Koncert LP duo u tramvaju

U petak, 17. novembra od 16.00, pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznatiji kao LP duo, održaće dvosatni koncert u specijalnom tramvaju na trasi kruga dvojke, povodom 80-godišnjice FMU, čime će ukazati na hroničan nedostatak instrumenata za rad u toj obrazovnoj instituciji, prenosi portal SEECult.

Polazak te pokretne muzičke scene je sa stajališta „Savsko pristanište“, a sugrađani koji se nađu na trasi pozvani su da učestvuju ulaskom na odabranim stanicama (Pristanište, Brankov most, Glavna železnička stanica, Beograđanka, Pravni fakultet, Palilulska pijaca, Dorćol, Kneginje Ljubice, Braće Baruh, Kalemegdan, Pristanište).

Reč je o kreativnom projektu „Srce muzike“, kojim grupa umetnika i multimedijalnih autora čestita 80. rođendan FMU, koji je dočekao jubilej u nenamenskoj zgradi iz 1937. godine, u koju je privremeno bio smešten.

Od 50 klavira rashodovanih je 17, a čak 22 je za kompletnu reparaciju, dok se sedam može koristiti uz popravke.

Studenti sviraju na svega četiri dobro održavana instrumenta.

Predstavljanje monografije

Povodom jubileja Fakultet muzičke umetnosti objavljuje monografiju „80 godina Fakulteta muzičke umetnosti“, čija će koncertna promocija biti organizovana u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, 21. novembra od 18.00.

Na programu će biti dela nekadašnjih rektora FMU: K. Manojlovića, M. Živkovića i M. Vukdragovića. U koncertnom delu promocije učestvovaće Nevena Josić (sopran), Andrijana Durmišević (violina) i Nikola Zaringer (klavir).

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.