Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“: Ispunio sam svoju sudbinu
Filharmonija mladih "Borislav Pašćan": Ispunio sam svoju sudbinu
Filharmonija mladih "Borislav Pašćan": Ispunio sam svoju sudbinu

Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“: Ispunio sam svoju sudbinu

Koncert Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ – „Ispunio sam svoju sudbinu“ – biće održan povodom 40 godina od smrti Miloša Crnjanskog, 27. novembra od 20.00.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, biće izvedene kompozicije Svetislava Božića inspirisane delima Miloša Crnjanskog.

Kao specijalni gosti nastupiće sopraii Sanja Kerkez i Evgenija Jeremić, te pijanista Aleksandar Sinčuk.

Narator programa biće Teodora Tomašev.

Ovim nastupom, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, jedina omladinska filharmonija koja radi u Beogradu, nastavlja ciklus koncerata kojima će obeležiti 40 godina neprekidnog postojanja i rada.

Osnovana je 1978. godine na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su izučavali dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Datum osnivanja je ujedno i datum prvog koncerta u Domu omladine – 17. januar 1978. godine.

Tokom dosadašnje istorije, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, zabeležila je brojne nastupe u najznačajnijim muzičkim centrima Evrope, često i pred više hiljada gledalaca, a dobitnik je i brojnih vrednih nagrada i priznanja.

Mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu. Filharmonija danas okuplja najnadarenije mlade muzičare, polaznike srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija.

Maestro Đorđe Pavlović je osmi dirigent od osnivanja orkestra. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.