Naslovna » Izlasci » Izložbe » Istorijski muzej Srbije: Smrt Karađorđa Petrovića
Istorijski muzej Srbije: Smrt Karađorđa Petrovića
Smrt Karađorđa Petrovića; Karađorđeva zastava

Istorijski muzej Srbije: Smrt Karađorđa Petrovića

Izložba „Smrt Karađorđa Petrovića“ biće otvorena od 30. novembra (18.00) do septembra 2018. godine u Istorijskom muzeju Srbije.

Posle uvodnih reči dr Dušice Bojić direktorke Istorijskog muzeja Srbije, dr Miloša Kovića vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu i predsednika U.O. Istorijskog muzeja Srbije, i Nebojše Damnjanovića jednog od autora izložbe, izložbu „Smrt Karađorđa Petrovića“ svečano će otvoriti dr Radomir J. Popović, viši naučni saradnik u Istorijskom institutu.

Izložba „Smrt Karađorđa Petrovića“ nastoji da približi vreme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu, posle napuštanja Srbije posle sloma ustanka 1813. godine, i posebno njegov tragični kraj.

Smrt Karađorđa Petrovića – sa dalekosežnim posledicama

Postavka prikazuje stanje u beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do tragičnog ubistva Karađorđa 1817. u vremenima ne uvek stabilne diplomatske i vojne podrške Rusije i Austrije.

Ovaj tragični čin ubistva je imao dalekosežne posledice na državni i politički život Srbije, posebno na potonje sukobe dinastija Karađorđević i Obrenović, koji su obeležili istoriju srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka.

Posetioci će imati priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali rodonačelniku dinastije Karađorđević.

Među njima se svojim značajem i estetikom izdvajaju voždov pečatni prsten, dolama, zastava, kao i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme: jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica, i fišeklija sa motivima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija, koji plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako i svojevrsna dela primenjene umetnosti i svedočanstva razvoja starih zanata i oružarstva.

• Autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica.
• Dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović.
• Svake subote od 13.00 stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce.
• Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.
• Istorijski muzej Srbije nalazi se na Trgu Nikole Pašića 11.

Izložba se realizuje povodom obeležavanja dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa, a uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja.

Više o muzeju pročitajte ovde. (danubeogradu.rs)

Karađorđe Arsenije Petrović, 1840.
Karađorđe Arsenije Petrović, 1840.