Naslovna » Izlasci » Festivali » Japansko-srpski festival filma: Koji je tvoj tabu?
Japansko-srpski festival filma
Japansko-srpski festival filma

Japansko-srpski festival filma: Koji je tvoj tabu?

U Kinoteci će 14. i 15. novembra biti održan četvrti Japansko-srpski festival filma čiji je slogan „Koji je tvoj tabu?“.

Poenta manifestacije je zavirivanje u zabranjene teme savremenog društva Srbije i Japana.

Tokom dva dana festivala očekuje se bogat program koji će kroz različite umetničke forme provocirati na pitanja: da li još uvek postoje tabu teme u modernom tehnološkom svetu; da li smo zaista prevazišli sve stigme i otvorili svoj um za drugačije; koliko smo se odvojili od nametnutih obrazaca uz koje smo odrastali…

Rasterećen žanrovskog ograničenja, organizatori festivala će u prostorijama Jugoslovenske kinoteke predstaviti najbolje kratkometražne filmove na temu „Taboo“ koji će narednog meseca biti prikazani u Tokiju.

Pored takmičarskog i počasnog filmskog programa, očekuje se prateći kulturno-edukativni sadržaj.

Japansko-srpski festival filma – nije samo film

Prvog dana festivala od 18.00 otvara se kolektivna multimedijalna izložba fotografija, slika, skulptura i videa na zadatu temu.

Radove izlažu: Dragan Kujundžić, Alisa Matović (Alisa Moler), Irena Fabri, Bojan Đorđević (Omkili Art), Danijela Jović, Katarina Pavlović, Zoran Ćumura, Branislav Radišić i drugi.

Specijalni gost izložbe je Yuya Matsuo, prepoznatljiv po svom instagram profilu Ese Japan.

Od 19.00 počinje tribina „Taboolarenje“ tokom koje će svi posetioci imati priliku da sa šest govornika zavire u tabue našeg društva.

Na bini filmske sale sa publikom će lična iskustva o susretima sa tabuima podeliti Biljana Cincarević, Helena Vuković, UG Egal, Sandra Mančić, UG Sunce, LiceUlice, Fumiko Takeshita, Milica Nikolić. Od 20.00 počinje takmičarski filmski program i dodela nagrada.

Drugog dana Japansko-srpski festival filma sadržaće radionice i predavanja. Edukativni program počinje Jazasovom radionicom „Nije taboo! Zaštiti se!“ od 17.00.

U okviru tematskog filmskog festivala Unitas fond i Crveni krst Srbije održaće radionicu edukacije i prevencije trgovine ljudima. Tokom radionice biće prikazan film „Posmatrači“ koji prati paralelne priče tri mlade osobe koje su postale potencijalne žrtve trgovine ljudima.

Trgovina ljudima, a naročito decom i mladima je dramatičan, surov i složen oblik nasilja nad mladima i istovremeno jedno od najtežih krivičnih dela protiv čovečnosti.

Jedan od preporučenih sadržaja za sve ljubitelje Japana je „3000 karaktera: Japan i Srbija, razgovori putnika“ tokom kog će publika uživati u predavanju i zanimljivim pričama već čuvenog Tatsuye Hirana, poreklom iz Japana a trenutno jednog od omiljenih profesora Univerziteta u Beogradu.

Ove godine cilj JSFF-a je da osvesti, preispita i uporedi lične i društvene tabue.

Ovo nije samo susret japanske i srpske kinematografije, već susret dve različite kulture kroz univerzalni umetnički jezik kojim autori multimedijalnih sadržaja komuniciraju sa publikom u Beogradu i Tokiju.

Kako ističu članovi udruženja CultCrave, Japansko-srpski festival filma autorima omogućava prostor za ličnu promociju i međusobnu saradnju na novim projektima i tako jača kulturnu razmenu između Srbije i Japana. (danubeogradu.rs)

Japansko-srpski festival filma – program

Utorak, 14. novembar 2017.
18.00… Otvaranje multimedijalne kolektivne izložbe srpskih i japanskih autora na temu „Taboo“
19.00… Taboolarenje – tribina
20.00… Filmski program / Svečano otvaranje, dodela nagrada i takmičarski program

Sreda, 15. novembar 2017.
17.00… Radionica JAZAS-a
18.00… Radionica Unitas Fond-a i CKS + kratki igrani film „Posmatrači“
19.30… „3000 karaktera: Japan i Srbija, razgovori putnika“ – tribina
20.30… Drugi deo takmičarskog programa i počasni filmovi

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.