Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncert „Ruža nad ružama. Pesme posvećene Bogorodici“
Koncert "Ruža nad ružama. Pesme posvećene Bogorodici"
Koncert "Ruža nad ružama. Pesme posvećene Bogorodici"

Koncert „Ruža nad ružama. Pesme posvećene Bogorodici“

U subotu, 2. decembra od 19.00, u Crkvi Sv. Petra Apostola (Makedonska 23) biće organizovan besplatan koncert „Ruža nad ružama. Pesme posvećene Bogorodici“.

Tom prilikom beogradska publika moći će da čuje stare galicijske pesme sa albuma „Rosa das Rosas“ (Ruža nad ružama) koji je početkom godine objavio međunarodni ansambl za ranu muziku Canso.

Ovaj sastav čine članovi ansambla Renesans iz Beograda, Minstrel iz Zagreba i Alta Capella Carniola iz Ljubljane, koji su album „Rosa das Rosas“ objavili uz podršku Instituta Servantes.

Na pomenutom albumu, koji će domaća publika uživo moći da čuje u jedinstvenom ambijentu Crkve Sv. Petra Apostola, nalaze se pesme posvećene Bogorodici (Cantigas de Santa María).

Napisane na galicijskom jeziku, ove pesme zabeležene su na dvoru kralja Alfonsa X Mudrog, tokom druge polovine XIII veka. Svetovna tematika pesama razlikuje ove pesme od trubadurske muzike u ostatku Evrope.

Pesme posvećene Bogorodici obuhvataju više od 420 kompozicija u kojima se govori o čudima koja su se desila zahvaljujući Bogorodici.

Postoje dokazi da je sam kralj Alfonso X Mudri učestvovao u njihovom nastanku. Kralj Alfonso X nazvan je Mudri zbog svog doprinosa kulturi, književnosti, pravu i sudstvu.

Ruža nad ružama – neponovljena simbiozaZa dž

Alfonsu X pošlo je za rukom da omogući miran i kreativan suživot tri svetske religije: judeizma, hrišćanstva i islama.

Rezultat te kratkotrajne, do danas neponovljene simbioze sledimo u ovoj muzici, u kojoj se mešaju evropski i arapski stilski elementi, liturgijska muzika, svetovna muzika običnog puka sa sofisticiranom muzikom provansalskih trubadura.

Danas popularne kantige važe za jednu od najznačajnijih kolekcija monofonih pesama zapadnoevreopske srednjovekovne književnosti, a širom sveta izvode ih brojne muzičke grupe zainteresovane za srednjovekovnu muziku. Specifične su po lepoti, koherentnosti, broju i tematici. Iako su autori ovih pesama nepoznati, kompozicije pokazuju da su to bili izuzetno obrazovani pojedinci koji su poznavali svetovnu i religijsku muziku.

Pre samog recitala profesor muzičke estetike i istorije na Visokom konzervatorijumu za muziku iz Mursije (Španija), prof. dr Alvaro Saldivar, govoriće o osnovnim aspektima ove vrste muzike, kao i o ulozi pesama posvećenih Bogorodici u političko-kulturnom kontekstu u vreme Alfonsa X, ne zanemarujući ni analizu tradicionalne interpretacije ovih dela, kao i muzikološku vrednost ovog izvanrednog repertoara. (danubeogradu.rs)