Naslovna » Izlasci » Pozorište » Noć pozorišta 2017 – više od 50 programa
Noć pozorišta 2017
Noć pozorišta 2017

Noć pozorišta 2017 – više od 50 programa

Po sedmi put u Srbiji biće organizovana Noć pozorišta, u subotu, 25. novembra, u okviru mreže European Theatre Night.

Više od 50 različitih programskih sadržaja biće održano u sledećim gradovima: Bačka Palanka, Vrbas, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Futog, Mladenovac, Prokuplje, Novi Bečej i Beograd.

Organizatori su pripremili program sa temom „Deca za decu“.

Pored pozorišta, domova kultura i kulturnih centara, ove godine na naše učestvuju i specijalne obrazovne ustanove i organizacije za decu ometenu u razvoju.

Noć pozorišta kao humanitarna akcija

Sve ustanove kulture koje učestvuju u manifestaciji Noć pozorišta uključile su se u jednu globalnu akciju i svojim aktivnostima će pokušati da skrenu pažnju na retke bolesti, decu sa simptomima intelektualne invalidnosti, uzrokovane genetskim mutacijama, za čiji lek se trenutno radi istraživanje.

Inspirisani ličnom pričom porodice Krgović iz Novog Sada i njihovom borbom da se utvrdi uzrok bolesti njihove ćerke i pristupi adekvatnoj terapiji kako bi se bar ublažili simptomi, jer lek za ovo retko oboljenje nije pronađen, došli su do saznanja i lično su se uključili u program istraživanja bolesti i iznalaženje leka.

Velika stvar svakako ne samo za malenu našu sugrađanku, već i za mnogo, mnogo dece koje odrastaju primajući neadekvatne terapije i ne znajući da mogu da se podvrgnu testiranju i možda baš oni imaju DDX3X genetsku mutaciju te će im dati nadu da će se pronaći lek.

Tim povodom iz programa se izdvajaju dve premijere u Beogradu i Nišu, predstave koju igraju deca sa sa posebnim potrebama.

U Kulturnom centru Čukarica biće igrane „Maštarije“ – interaktivna predstava sa projektom inkluzije dece sa smetnjama u razvoju pozorišta Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Fondacija Noć pozorišta je ove godine podržala beogradski Festival srednjih škola „Kulturica“, a tim povodom će UK Parobrod ugostiti prvo-plasiranu predstavu „Generali ili srodstvo po oružju“ Borislava Pekića, drama u izvođenju učenika dramske sekcije VI beogradske gimnazije.

I u drugim gradovima pripremljen je veoma zanimljiv program za decu koji možete da pogledate OVDE. (danubeogradu.rs)