Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Novi doživljaj klasične muzike: Muzikon predstavlja „Hypercube“

Novi doživljaj klasične muzike: Muzikon predstavlja „Hypercube“

Beogradska muzička scena biće bogatija za novi kamerni orkestar, Muzikon, koji najavljuje uzbudljivu koncertnu sezonu pod nazivom „Hypercube“.

Od 30. novembra 2017. do maja 2018. biće priređeno šest koncerata i to u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Prva koncertna sezona „Hypercube“ zamišljena je kao razvojno iskustvo kroz šest tematskih koncerata. Naslov sugeriše drugačiju percepciju, razmišljanje izvan kutije, to jest, razvoj kreativnih ideja u polju muzičke umetnosti.

Prvi koncert najavljen je za 30. novembar, gde će posetioci moći da čuju dela Antonina Dvoržaka i Edvarda Griga.

Pored koncerata, aktivnosti orkestra će podrazumevati brojne akcije i kampanje, koje će se ticati kako promocije kvaliteta klasične muzike i samog orkestra, tako i šire kulturne i muzičke edukacije koje će trajati tokom celokupnog trajanja sezone.

Da nije reč o običnoj seriji koncerata govori i naziv koncertne sezone koji sugeriše nove digitalne i tehnološke elemente koji će se primenjivati.

Muzikon: I edukacija je važna

U okviru koncertne sezone, koja će programski doneti izrazita dela klasične muzike, važan deo Muzikon orkestra biće i domen edukacije gde će se kroz promociju svakog koncerta posebno naglasiti kontekst i smisao konkretnih kompozicija, sa ciljem razvoja publike i budućih poštovalaca klasične muzike.

U okviru ovog ciklusa Muzikon će dovesti izvrsne koncertmajstore i umetničke rukovodioce koncerata iz Nemačke, Holandije, Austrije. Neka od imena koja će se naći u programu su Miloš Petrović (Bamberg Symphoniker), Jelene Ristić (Royal Concertgebouw, Amsterdam), dirigent Siniša Marković (dirigent i osnivač Youth Orchestra of Southeast Europe, Sarajevo), Jorg Winkler (Orchestra of the Maggio Musicale Fiorentino), kao i mnogi gosti iznenađenja koji će naknadno biti objavljeni.

Na poslednjem koncertu u sezoni očekuje se i solistkinja Natašu Penezić, kao i trubač Aleksandar Solunac (prva truba Beogradske filharmonije).

Cena pojedinačnih ulaznica je 800 i 1000 dinara. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.