Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera komada „Crna kutija“ u BDP-u

Premijera komada „Crna kutija“ u BDP-u

Komad autorke Ane Đorđević „Crna kutija“, premijerno će biti predstavljen beogradskoj publici večeras (3. novembra) od 20. 30 na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.  Ana Đorđević piše komad po ugledu na film „Potpuni stranci“ italijanskog reditelja Paola Đenovezea, a bavi se jednom veoma aktuelnom temom licemerja – življenja nekoliko različitih života. Reč je o sedmoro prijatelja koji prilikom jedne veče, igrajući igru istine mobinim telefonima, otkrivaju svoje najdublje tajne.

Kako kažu iz BDP-a, ovo je priča u kojoj svako od nas može da se pronađe. Ideja komada nije da pokrene neke velike filozofske misli, već se usredsređuje na konkretnu situaciju. Svi imaju svoje male i velike tajne. Gotovo svi živimo jedan život za sebe, a jedan za druge pod lupom društva. Komad pokreće pitanje šta se desi kada se izvade crne kutije; kada se otkrije onaj najprivatniji, najskrivaniji deo bića.

Reč autora

U noći pomračenja meseca, koje se od davnina smatra mistrioznim pokretačem velikih ličnih promena, civilizovan čovek, upakovan u šareni papir bračnog i profesionalnog statusa, sakriven iza svojih hobija i društvnih uloga, pokazaće pravu prirodu – ili neće?

Ukoliko je pokaže, kula na čijem je vrhu živeo, naizgled zaštićen, survaće se u ponor, ali će na goloj zemlji možda nići seme života kakav zaslužuje svako dostojanstveno ljudsko biće. Ukoliko je ne pokaže, ostaće relativno zadovoljan, a šta je civilizovanom čoveku modernog doba drugo i potrebno osim udobnog, poznatog, dosadnog, ali prijatno uobičajnog osećanja relativnog zadovoljstva?

Snaga pomračenog meseca nemoćna je spram prijateljstva koji je čovek izgradio prema tom mlakom stanju polulaži u kojoj živi i u kojoj će i umreti, kao da ga nikada nije ni bilo.
Ana Đorđević

Reč reditelja

Ko su savršeni ljudi koje volimo i pored kojih živimo? Da li znate da vaša drugarica ima vezu sa vašim kumom?

Da li je naše savršeno i srećno životarenje, kako se trudimo da ga predstavimo svaki put kad se okupimo i slavimo, zapravo maska za nesrećne duše, koje ni posle puno godina života ne znaju šta će biti kad porastu? Koliko vaš tata ima dece? I šta ako je vaša najbolja drugarica zapravo verenica vašeg brata, a vi to baš ne znate?

Ovaj niz pitanja je strašan i možda je bolje da ćutimo i ne talasamo. Ako smo odrasli i živimo u vreme kada je svakom omogućeno da ima kodovanu komunikaciju, kada su tajne zapravo zavere i kada je osuda okoline velika cena za sve postupke, možemo li mi uopšte biti pošteni i slobodni ljudi.

Naučiti da prekineš nešto što ti ne ide sa nekim drugim, biti iskren prema sebi i svetu oko sebe, živeti svoju istinu, verovati sebi i drugima – to je ideal koji je toliko daleko od današnjeg sveta. Onda nije čudo što nas svi lažu – mediji, političari, prodavci u piljari, baka na pijaci, partner ili mama. Laž je jednostavna, a bolna kad se razotkrije. Istina je teška, a oslobađajuća kad je ne kriješ.

Hoćete li voleti junaka koji vara ženu, pa ljubavnicu, pa najboljeg prijatelja? On će vam reći da mora, da jedino tako može, da je to u njemu… To je taj prostor slobode koji dajemo jedni drugima, a tako surovo ga branimo kada nam ga oduzmu.

Ova predstava nastaje kao mreža tajni između sedam bliskih ljudi. Kroz igru i konvenciju pristojnog života rasplićemo odnose i zablude koje svako od nas živi. Namera je jasna – sve što se večeras dogodilo – možda se nikada neće dogoditi. Poput neke hronične bolesti, sa licemerjem i kukavičlukom se, na žalost, živi. Kakav je to život i da li nam je onda do bilo čega baš stalo ostaje kao veliko pitanje.

Svako poklapanje sa nekom pričom koju znate je slučajno, ovo je priča o svima nama. Inspirisani filmom „Savršeni stranci“ ali i životom koji je iskustvo svih nas.
Andrej Nosov

Uloge

Nikola – Ivan Zarić
Sofija – Ljubinka Klarić
Miki – Petar Benčina
Milena – Nataša Marković
Filip – Nemanja Oliverić
Vanja – Ivana Nikolić
Stefan – Miloš Timotijević
Glasovi – Vesna Čipčić, Pavle Pekić, Jovana Gavrilović, Milan Marić, Slaven Došlo, Ivana Jovović
Reprize su zakazane za 5. i 28. novembar.
Karte možete kupiti na biletarnici BDP-a po ceni od 800 RSD. (danubeogradu.rs)

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.