Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera komada „Urnebesna tragedija“ u Ateljeu 212

Premijera komada „Urnebesna tragedija“ u Ateljeu 212

Komad Dušana Kovačevića „Urnebesna tragedija“ biće predstavljen na sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212 u četvrtak, 9. novembra.Prvo postavljanje na scenu „Urnebesna tragedija“ doživela je 1991. godine na sceni Zvezdara teatra. Tom prilikom upečatljivi lik Vasilija, glumio je Danilo Bata Stojković, a komad je više puta obrađivan. Ovoga puta režiju preuzima Marko Manojlović, dok će ulogu Vasilija, iz ličnih razloga, želeći da da ličnu posvetu Bati Stojkoviću, igrati Branimir Brstina.

Urnebesna tragedija 1991. i 2017. godine

U pitanju je jedna od najuspešnijih drama Dušana Kovačevića koja govori o porodičnim i ličnim tragedijama u naizgled običnim ljudskim životima.

Iako je komad pisan uoči ratnih godina, autor podseća da se od tada nije mnogo toga promenilo, te da je komad aktuelan. Dovodi se u pitanje lični i nacionalni identitet, koji je poljuljan pre mnogo decenija.

Otac, odnosno deda, narodni heroj onog rata, ipak problematične prošlosti, posle godina provedenih u ludnici dolazi pravo sa sopstvene svadbe i novom mladom, takođe pacijentkinjom ustanove za mentalno obolele, u posetu svojim naslednicima.

Kum novopečenim mladencima je upravo i njihov doktor koji pokazuje više razumevanja za nenormalne nego za ove normalne. Naslednici, iako zvanično bez dijagnoze, već su, pritisnuti problemima i svojim nerešenim porodičnim odnosima, istrošenih živaca i prilično napeti, nespremni za susret sa bolesnicima.

Odjednom, ova naizgled uobičajena  porodična priča u koju su uključeni otac, maćeha, njihov doktor, sinovi, snaje i najmlađi potomak, dvanaestogodišnji Neven, kroz komične, duhovite, apsurdne pa i tragične situacije, otvara pitanja porekla, generacijskog nasleđa, krivice i identiteta.

Čitav urnebesni haos posmatramo očima dečaka Nevena koji uporno pokušava da odgovori na pitanje „ko sam ja?“.

Ostale junake igraće Anica Dobra, Nebojša Ilić, Sonja Kolačarić, Amar Ćorović, Katarina Žutić, Branislav Zeremski, Branislav Trifunović i Rade Nikolić.

Naredna izvođenja su 10, 12, 20. i 23. novembra.

Cene karata su 700 i 1000 dinara u zavisnosti od mesta. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.