Naslovna » Turizam » Šetnje sa vodičem: Kulturna baština Topčidera

Šetnje sa vodičem: Kulturna baština Topčidera

Tokom jeseni i zime biće upriličene nove šetnje sa vodičem sa programom „Kulturna baština Topčidera“.

Posle veoma uspešnih „pilot“ šetnji organizovanih tokom septembra u okviru Dana evropske baštine, ponovo će biti organizovane šetnje čiji je cilj upoznavanje sa prirodnim okruženjem i skrivenim kulturnim sadržajima ovog beogradskog brda.

Još od 19. veka Topčider se urbanistički osmišljava kao gradska oaza sa brojnim parkovima, izletištima, velikim zelenim i pošumljenim površinama. U njegovom zelenilu kriju se i brojne vile, letnjikovci i umetnički ateljei podignuti početkom 20. veka.

Kulturna baština Topčidera – prva šetnja

U prvoj šetnji u ciklusu „Kulturna baština Topčidera“ biće otkrivena tri arhitektonska dragulja ovog beogradskog brda.

Zainteresovani će obići zdanja dve kulturne institucije koje su nekada služile kao vile, kao i jedan sasvim poseban muzej. Sve ih povezuje zanimljiva istorija i arhitektura, ali i stalne i tematske postavke koje uključuju kulturna dobra od nacionalnog i internacionalnog značaja.

Tura se ostvaruje u organizaciji Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra I i Kuće legata – Legat Petra Lubarde.

Muzej afričke umetnosti
… prvi je i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Osim što ima zanimljivu istoriju i inspirativnu arhitekturu, postavka Muzeja afričke umetnosti nudi brojne umetničke predmete naroda zapadne Afrike, ali i priču o osnivačima Muzeja, Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, i njihovom dugogodišnjem životu i radu u Africi.

Kuća kralja Petra I
… svojom postavkom predstavlja priču o kralju Petru I i poslednjim godinama njegovog života koje je proveo u ovoj vili. Kuća kralja Petra I građena je kao vila-letnjikovac za trgovca Đorđa Pavlovića, pa je stoga i svedočanstvo o senjačkom kraju i prvim vilama koje se grade u ovoj zelenoj oazi Beograda.

Kuća legata – Legat Petra Lubarde
… bila je kratko vreme i mesto stanovanja slikara i njegove supruge, a danas se u nekadašnjoj vili izlaže važan deo stvaralaštva ovog velikog slikara. Pored stilski raznolike arhitekture ove zgrade i njene istorije, predstavljamo i priču o životu i radu Petra Lubarde.

Sa zainteresovanima šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata.

Važne informacije

Termini planiranih tura koje se organizuju od novembra 2017. do kraja januara 2018. godine:

• Šetnja #1… subota, 4. novembar 2017. (11.00)

• Šetnja #2… subota, 25. novembar 2017. (11.00)

• Šetnja #3… subota, 2. decembar 2017. (11.00)

• Šetnja #4… subota, 30. decembar 2017. (11.00)

• Šetnja #5… subota, 13. januar 2018. (11.00)

• Šetnja #6… subota, 27. januar 2018. (11.00)

Prijavljivanje je obavezno na: kulturnabastinatopcidera@gmail.com

Mesto okupljanja: Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14.

Osnovna tura uključuje obilazak tri ustanove kulture: Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), Kuća kralja Petra Prvog (Vase Pelagića 40) i Kuća legata – Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1). U skladu sa aktuelnim izložbama u drugim ustanovama kulture koje se nalaze u neposrednoj blizini, moguće su izmene u planu šetnje.

Predviđeno vreme trajanja šetnje: 150 minuta

Cena šetnje: 500 dinara

Za sve dodatne informacije, za zakazivanje tura u drugom terminu ili na engleskom jeziku, obratite se na: kulturnabastinatopcidera@gmail.com

Osoba za kontakt: Ana Knežević, 065/825-0488