Naslovna » Izlasci » Festivali » X Međunarodni festival kulture Rusko cveće
Međunarodni festival kulture Rusko cveće
Međunarodni festival kulture Rusko cveće

X Međunarodni festival kulture Rusko cveće

Od 15. novembra do 1. decembra u Beogradu će biti održan jubilarni X Međunarodni festival kulture Rusko cveće.

Program festivala Rusko cveće predstavljajući istinsko bogatstvo Rusije – mlade talente, doprinosi međusobnom kulturnom razvoju država i njihovom razumevanju.

U skladu sa osnovnim principom Deklaracije UN o međunarodnoj saradnji – „promociji obrazovnih programa, podrški talentovanoj deci i omladini i obogaćivanju različitih kultura, ovaj projekat je usmeren na obdarenu decu, koja stvaraju u oblasti muzičke, likovne umetnosti, kao i na oblast umetničkog i estetskog vaspitanja dece u Rusiji.

U okviru festivala Rusko cveće biće održani gala koncert klasične muzike na kome će nastupiti mladi talenti iz Rusije, izložba lutaka – marioneta, izložba dečjeg crteža, radionice glume i baleta. (danubeogradu.rs)

X festival Rusko cveće – program

Sreda, 15. novembar (18.00) – petak, 1. decembar
Ruski dom u Beogradu (Kraljice Natalije 33)
Izložba dečjeg crteža „Rusija očima deteta“
Na izložbi će biti predstavljeni najbolji radovi učenika likovnih škola iz različitih regiona Rusije, odabrani od strane istaknutih umetnika. Crteži različitog stila, žanra i tehnike, objedinili su „razmišljanja“ o Domovini: pejzaže zavičaja, mrtva priroda, ilustracije omiljenih knjiga…

Četvrtak, 30. novembar (18.00) / petak, 1. decembar
Ruski dom u Beogradu (Kraljice Natalije 33)
Interaktivna izložba lutaka-marioneta „Čarobni svet peterburških marioneta“
Lutke su iz Sanktpeterburškog državnog pozorišta marioneta „Evgenij Demeni“. Biće predstavljena kolekcija autorskih pozorišnih lutaka, svojevrsna „zlatna riznica“, poznatija u Peterburgu kao „velika trupa malog pozorišta“. Izložba uključuje interakciju posetioca sa profesionalnim umetnicima-lutkarima.

Četvrtak, 30. novembar (19.00)
Ruski dom u Beogradu (Kraljice Natalije 33)
Zvanično otvaranje festivala + gala koncert klasične muzike „Ruski suvenir“.
Mladi muzičari – laureati i dobitnici nagrada sveruskih i međunarodnih takmičenja izvešće dela ruske i strane klasike na klaviru, harmonici, violini, flauti…

Petak, 1. decembar (11.00)
Srednja škola pri Ambasadi Rusije u Srbiji (Bulevar Crvene armije 28)
Radionica glume pozorišnog i filmskog glumca Andreja Šimko
Šimko je laureat Umetničke nagrade „Carsko selo“, Ruske Nacionalne pozorišne Nagrade „Zlatna Maska“ i pozorišne nagrade Sankt Peterburga „Zlatni Sofit“, profesor na Sankt Peterburškoj akademiji pozorišne umetnosti i institutu „Škola ruske drame Igor Gorbačov“.

Petak, 1. decembar (16.00)
Nacionalna fondacija za igru (Kolarčeva 3)
Radionica baleta
Radionicu baleta vodiće prvak Državnog akademskog Marijinskog teatra i Bavarskog državnog baleta, laureat prestižnih međunarodnih takmičenja, stipendista „Zegna – Mariinsky New Talent Awards“ Vladimir Škljarov. Radionica će biti posvećena osnovnim principima proučavanja osnova klasičnog plesa, a na programu su: osnovni elementi vežbi u sali i uz ripstol, kao i metodika plesnih varijacija i etida.

Organizatori: Ministarstvo kulture Ruske Federacije, društveno-kulturno udruženje „Art-Projekat“, uz podršku Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“. Info: kliknite ovde.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.