Naslovna » Izlasci » 3. Balkansko arhitektonsko bijenale u Beogradu

3. Balkansko arhitektonsko bijenale u Beogradu

Od 18. (19.00) do 24. decembra u Kinoteci (Uzun Mirkova 1) biće održano treće Balkansko arhitektonsko bijenale (Balkan Architectural Biennale – BAB).

Ovogodišnja tema BAB-a je „Balkanski obrasci u urbanizmu i arhitekturi“ koji uz krilaticu „Balkan bez granica“ nastoji da diskutuje i promišlja dosadašnje obrasce življenja i kreiranja kako fizičke tako i društvene arhitekture na teritoriji Balkana.

Cilj je osnaživanje arhitektonske delatnosti kao jednog od razvojnih pokretača i kreiranja identiteta za uključivanje u globalne tokove mrežnog društva. Učesnici će još jednom pokušati da odgovore na pitanje kakva nam je arhitektura potrebna za očuvanje tradicionalnih vrednosti i kreiranja nove modernosti Balkana.

Balkansko arhitektonsko bijenale: izložba, konferencija…

Kurator izložbe ovogodišnjeg BAB 2017 je arhitekta dr Tatjana Stratimirović, koja će zajedno sa svojim timom koji čine arhitekta Tijana Atanasijević (arhitektonska izložba) i dizajner Jelena Nikolić (dizajnerska izložba) prikazati neka od najvrednijih ostvarenja regionalne arhitekture i dizajna, ali ugostiti i projekte izvan regiona, čiji su autori poreklom sa ovih prostora.

Izložbu će biti žirirati međunarodni tim arhitekata, što je ustaljeno kao praksa od prošlog BAB 2015. Autor koncepta naučne konferencije je arhitekta dr Tatjana Mrđenović.

– Konferencija će i ove godine otvoriti neke značajne teme, u kojima svoje izazove može prepoznati ceo balkanski region. Novina će biti prisustvo nenaučnih slušaoca, tj. učesnika u diskusiji, a koji dolaze iz sveta investicija, projektovanja i državne uprave, kojima će naučna istraživanja i njihova potencijalna primena, biti posebno interesantna. Time Balkansko arhitektonsko bijenale pomera granice ideje da se na jednom mestu prožimaju načna istraživanja, praktično projektovanje i finansijski interesi investitora – izjavila je dr Mrđanović.

BAB se sastoji od mnoštva segmenata, čija su tri stuba: arhitektonsko-urbanistička i dizajnerska izložba, naučna konferencija i sajam investicija.

– Ova svojevrsna trijada sa pratećim segmentima nastoji da ukaže na značaj arhitekture u društvenoj izgradnji i izgradnji svih vrsta prostora (fizičkog, političkog, kreativnog…) na prostoru Balkana i šireg regiona, jer arhitektura se misli, realizuje i svakodnevno iznova živi preispitujući granice sopstva. Upravo brisanje granica između različitosti je osnova izgradnje svakog hrama, unutar i izvan nas, kreirajući ideju vodilju BAB-a „Balkan bez granica“ – kaže komesar bijenala dr Tatjana Mrđenović.

Ideja BAB-a je nastala iz potrebe za povezivanjem unutar regiona i razmenom iskustava i ideja na polju arhitekture.

– Primarna funkcija BAB-a je popularizacija arhitektonske struke u široj i stručnoj javnosti između država u okruženju radi njihovog povezivanja. Javni prikaz realizacija i projekata, odnosno njihova kompetitivnost na Bijenalu, imaju za cilj da vremenom podignu kvalitet arhitektonskih objekata u regionu – rekao je direktor Bijenala Marko Stojanović.

Teorija, praksa, produkcija

Balkansko arhitektonsko bijenale predstavlja platformu u oblasti arhitektonsko-urbanističke teorije, prakse i produkcije.

Primer je stručne saradnje regionalnih arhitektonskih udruženja i intelektualaca na prostoru Balkana sa misijom da izgradi mostove između akademije, produkcije i realizacije uspostavljajući sinergijske veze sa dodirnim disciplinama (ekonomijom, sociologijom, filozofijom, umetnošću i dr.) u cilju unapređenja arhitektonske delatnosti.

Ove godine platforma će ugostiti više profesora i projektanata iz SAD, Rusije, Kanade, Australije, Katara, Francuske, Holandije, Španije, Albanije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U pitanju su stručnjaci iz oblasti arhitekture, urbanizma, urbanog planiranja, istorije i teorije arhitekture, kao i zaštite arhitektonskog nasleđa. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.