Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » 800 nastavnika iz informatike proslo obuku iz programiranja

800 nastavnika iz informatike proslo obuku iz programiranja

Predmet Informatika i računarstvo je od ove školske godine dobio status obaveznog predmeta u petom razredu, dok se u šestom razredu osnovne škole izučava po novom nastavnom programu. Najkompleksniju celinu u okviru ovog predmeta čine računarstvo i programiranje, zbog čega je bilo potrebno usmeriti posebnu pažnju na tu oblast i savladavanje algoritamskog načina razmišljanja kao osnovnog koraka, kada je reč o učenju programiranja.

Microsoft Philanthropies inicijativa, sprovedena od strane Fondacije Petlja u saradnji sa Fondacijom Dokukino, pomogla je da se ova pažnja adekvatno usmeri i sprovede u vidu dvomesečne obuke skoro 800 nastavnika informatike i računarstva osnovnih škola, na 30 lokacija u Srbiji.

„Obrazovanje i usavršavanje uz pomoć savremenih tehnologija neophodne su veštine za uspeh u 21. veku. Microsoft je posvećen ovoj inicijativi koja će nastavnicima, a samim tim i zajednicama u kojima oni rade, pružiti mogućnost da se usavršavaju i ostvare svoj pun potencijal“, izjavila je Jelena Ružičić, menadžer programa za obrazovanje u Microsoftu, za Srbiju i Crnu Goru.

Dvodnevne obuke, koje su akreditovane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i imaju status obuka od javnog značaja, održane su u 30 manje razvijenih opština širom zemlje. Program obuke osmislili su i realizovali predstavnici Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a ceo projekat su značajnom logističkom podrškom omogućile i IT kompanije okupljene oko Inicijative Digitalna Srbija.

Cilj Fondacije Petlja je da obuku prođe što veći broj nastavnika informatike zbog čega se u narednom periodu planiraju dodatne obuke, posebno u gradovima sa većim brojem osnovnih škola poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Čačka i Subotice.

„Od narednog polugodišta u celom petom razredu i tamo gde je predmet Informatika i računarstvo izabran u šestom razredu kreće da se uči programiranje na jedan nov i moderan način, zanimljiv i primeren uzrastu. Fondacija Petlja svim svojim snagama pruža podršku da to bude uspešno, u čemu nam pomažu brojne IKT kompanije kojima se ovom prilikom zahvaljujemo“, izjavio je Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja.

Među nastavnicima vlada izuzetno interesovanje za dodatnim usavršavanjem u oblasti u kojoj drže nastavu, što pokazuje i ohrabrujuća činjenica da je inicijalno bilo planirano da obuku prođe 450 nastavnika, a da se skoro 800 nastavnika prijavilo – i prošlo obuku u ovom ciklusu.

Značajna praktična podrška i nastavnicima i učenicima, može se naći na portalu Petlja.org, gde su avgustu objavljeni onlajn edukativni materijali za učenje programskih jezika Scratch i Python, u skladu sa novim nastavnim programima (https://petlja.org/OsnovnaSkola).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.