Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » ArtLink: Novogodišnji koncert 2. januara

ArtLink: Novogodišnji koncert 2. januara

U Kolarčevoj zadužbini, 2. januara od 12.00 biće održan tradicionalni Novogodišnji koncert ArtLink-a u saradnji sa Centrom za muziku.

U Velikoj sali će nastupiti ansambl ArtLink mladi virtuozi i gost iznenađenja, a na programu su dela Betovena i Franka.

ArtLink tradicionalno svake godine dodeljuje nagradu Najperspektivniji mladi muzički umetnik. Ova prestižna nagrada za 2017. godinu će pripasti mladom čelisti Vuku Ovaskainenu.

Po mišljenju međunarodnog žirija ArtLinka za mlade talente, koji su ove godine radili sa našim mladim virtuozima i nastupali sa njima, u sastavu: čelista Ištvan Vardai, violinisti Maria Mahoska i Pavel Doležal, dirigent Lukaš Pohunek i urednica Kolarčeve zadužbine Mima Lazarević, šesnaestogodišnjak Vuk Ovaskainen zaslužio je da ponese ovo priznanje.

Janković, ArtLink: Ovaskainen poseduje talenat i muzički dar…

Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor, osnivač ArtLinka i ove nagrade izjavila je da Vuk Ovaskainen poseduje talenat i muzički dar koji svakako treba podržati i dalje razvijati.

Vuk je sa ArtLink mladim virtuozima nastupao na više od 30 koncerata kao solista i član ansambla. Položivši audiciju 2013. godine za ArtLink ciklus za mlade talenete, Vuk Ovaskainen postao je solista ArtLink programa i član ansambla ArtLink mladi virtuozi.

Među njegovim najznačajnijim nastupima su koncerti u organizaciji Delegacije EU u Srbiji pred Evropskim komesarom za kulturu Tiborom Navračićem, kao i nastupi na ArtLink festivalu sa Stefanom Milenkovićem, Ištvanom Vardaiem u triju sa Pavelom Doležalom, u okviru projekkta „Balkan – Višegrad scene za mlade“ sa violinistkinjom Marijom Mahovskom i kao solista sa „Balkan ArtLink mladim virtuzima“ i slovačkim dirigentom Lukašom Pohunekom u decembru ove godine.

Vuk Ovaskainen potiče iz porodice muzičara, rođen je u Beogradu i pohađa u MŠ „Vučković“, u klasi prof. Danijele Milutinović. Radio je sa profesorima Božom Saramandićem, Judit Josifoskom, Sandrom Belić i svojim ocem pijanistom Ukijem Ovaskainenom. Pored brojnih nagrada i priznanja na međunarodnim i domaćim takmičenjima dobio je i priznanje za najuspešniji resital u godini u Galeriji SANU. Vuk Ovaskanen svojim talentom inspirisao je i kompozitore Ivu Jevtića i Dejana Despića da mu posvete svoje kompozicije.

Tradicionalno u saradnji sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, prvi koncert u godini posvećen je mladom laureatu ArtLinka, što je ujedno i podrška za dalje napredovanje i uspehe. Dosadašnji laureati su sjajni umetnici Irena Josifoska, David Horvat i Pavle Krstić. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.