Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradski barok: Teleman za svaki dan

Beogradski barok: Teleman za svaki dan

Beogradski barok obeležiće 250 godina od smrti velikog nemačkog kompozitora Georga Filipa Telemana koncertom „Teleman za svaki dan“.

Koncert će biti održan u četvrtak, 14. decembra od 20.00 u velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Ulaz je slobodan.

Ansambl će izvesti dela kamerne muzike iz zbirke Scherzi melodichi – Pyrmonter Kurwoche i kantate iz ciklusa Fortsetzung des Harmonischen Gottesdienstes u saradnji sa našom poznatom sopranistkinjom Anom Cvetković-Stojnić.

Ova dela nikada ranije nisu izvođena u Beogradu i veoma dobro ilustruju Telemanov stil u dva potpuno različita žanra.

Teleman – u Bahovoj i Hendlovoj senciZa dž

U XX veku izvođači su nepravedno zapostavljali muziku Georga Filipa Telemana. Izgleda kao da je ovaj kompozitor na neki način bio u Bahovoj i Hendlovoj senci.

Po kvalitetu opera, Teleman se svakako ne može porediti sa Hendlom, ali na svim drugim poljima njegova muzika zauzima barem ravnopravno mesto sa muzikom druga dva velika nemačka kompozitora.

Specifičnost programa ovog koncerta je da su sva dela komponovana za određene dane u nedelji ili godini, te uzimajući u obzir još neotkriveno bogatstvo Telemanovog opusa, može se govoriti o njegovoj muzici „za svaki dan“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.