Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar: Premijera plesne predstave „Pepeljuga“

Bitef teatar: Premijera plesne predstave „Pepeljuga“

Bitef dens kompanija izvešće premijerno plesnu predstavu „Pepeljuga“ u Bitef teatru, 25. decembra od 20.00.

Plesna predstava za decu i mlade „Pepeljuga“, nastala je po motivima bajke braće Grim, a po tekstu i u režiji Jelene Kajgo.

Ovo je nastavak repertoarske politike Bitef dens kompanije da neguje i razvija plesne predstave za najmlađu publiku. Do sada su realizovane predstave za decu – „Kapetan Džon Piplfoks“ i „Ale i bauci“ u koreografiji Isidore Stanišić, i „San žute čarape“ u koreografiji Dalije Aćin Thelander.

Pepeljuga – danas!

Predstava „Pepeljuga“ predstavlja i prvi korak u formiranju mlade Bitef dens kompanije, sa igračima koji su učenici Srednje baletske škole Lujo Davičo na odseku za Savremenu igru, kojima bi nastupi u predstavama na sceni Bitef teatra bili dragocena scenska praksa.

U predstavi „Pepeljuga“ učestvuje devet igrača, učenika drugog i trećeg razreda Srednje baletske škole. Prenosimo komentar rediteljke:

„Dramaturškom obradom, kao i scenskim konceptom i kostimom, predstava je transponovana u današnje vreme, i samim tim bliska je novim, mladim generacijama.

U skladu sa ovakvom adaptacijom, radnja predstave se odvija danas, u Srbiji, a obrada teksta daje višestruke mogućnosti. Na prvom mestu, decu edukuje da je bolje biti skroman i vredan, a ne nametljiv i agresivan.

Zatim, budući da se jedan deo predstave odvija na plesnom takmičenju, gledaoci su u mogućnosti da se upoznaju sa različitim plesnim stilovima, poput flamenka, salse, klasičnog baleta, hip hopa, valcera…

Na taj način, predstava populariše savremenu igru, formira buduću publiku za ovu vrstu teatra, a takođe, različiti stilovi umetničke igre mogu zainteresovati decu i mlade, da se i sami njima bave, i tako na najlepši način obogate period svog odrastanja“. (danubeogradu.rs)

Dramski tekst i režija: Jelena Kajgo. Koreografija: Una Đuričić, Helena Ćelap i Anja Milosavljević. Muzika: Aleksandra Đokić. Kostim: Selena Orb. Igrači: Una Vujošević, Natalija Đečević, Nikola Živković, Anja Milosavljević, Jakša Filipovac, Una Đurišić, Helena Ćelap, Sara Tošić, Tamara Mirković, Nađa Nikolić, Olga Čubrilović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.